Translate

miercuri, 20 februarie 2013

FLORINTE (1), Carduelis chloris

FLORINTE (1), Carduelis chloris 

























greenfinch, male

greenfinch, female






























       Florintele face parte din familia cintezelor, Fringilidae.
























 E cam de marimea unei vrabii si in lumina slaba pare sa aiba un penaj in culori terne. In plina lumina insa se vede a fi o pasare frumos colorata, predominant verde insa bordat elegant cu galben la marginea aripilor. Poate fi confundat cu scatiul insa numai de cei ce nu cunosc bine ambele pasari - scatiul este mai mic, verdele mai inchis si cu striatii clare brune si are ciocul mai subtire si mai ascutit. Florintele are un cioc de culoare roz- rosietica si groscior , desigur nu ca botgrosul dar destul de masiv, nu are un cioc subtire. Ciocul ii permite sa deschida capsulele cu seminte pe care e el specializat. 









       Se gaseste la noi in tot cursul anului. Primavara si vara stau in pereche, se ocupa de cuib si cresterea puilor si se observa mai greu in padurile pline de frunza. Eu personal am vazut florinti doar iarna cand se aduna in stoluri si hoinaresc pe campuri in cautare de hrana.





       In ultimele doua ierni i-am vazut in decembrie-ianuarie pe campurile atunci fara zapada de la varsarea Jiului in Dunare zburand in stoluri relativ mici de cate 10-15 indivizi. Cautau mai ales plantele uscate de scaiete.






   Iarna 2015 












       I-am observat si impreuna cu un stol mare de cinteze de iarna.Totusi grupul de florinti se misca oarecum separat de cinteze, adoptasera in interiorul grupului lor doar cativa canepari.








       Frumoasa lui culoare verde il face atractiv si pentru a fi tinut in colivii, dealtfel in alte limbi denumirea se bazeaza tocmai pe aceasta culoare caracteristica: "il verdone" in italiana, cinteza verde - "greenfinch" in engleza,iar"Chloris" din denumirea stiintifica inseamna "verde-galbui" .Sper ca cei captivi in colivii sa fie pasari obtinute in crescatorii si nu florinti prinsi de pe camp cu diverse viclesuguri.
       Nu are efective chiar atat de mari, mi-as dori sa vad mult mai des si stoluri mult mai mari de florinti. I-am vazut destul de sporadic si exemplare putine. 



       Duminica, 3 martie 2013. Florintii inca stau adunati in stoluri. Am reusit sa vad un stol mai mare din cateva zeci de indivizi.Umpleau cu galbenul si verdele lor stralucitor un pomisor incarcat cu poame rosii,credeam ca acel pomisor e atractia lor. Cand si-au luat zborul am avut insa surpriza sa observ multi florinti zburand  de la sol ,dintre bulgarii pamantului proaspat arat, cautau deci o hrana ceva mai consistenta,larve, oua de insecte si cate si mai cate printre brazdele rasturnate. O priveliste frumoasa de sfarsit de iarna.






       Mai 2013












  Februarie 2015 





























    14 aprilie 2016, mascul cantand










































decembrie 2018



























6 ianuarie Dobrogea





















22 ian.2021




































24 decembrie 2021





martie 2019







21 aprilie 2023





3 mai 2023









3 comentarii:

  1. Florintele- pasare superba! la fel ca toate celelalte zburatoare ale cerului!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragalasii astia mici si superbi au inceput sa vina la hranitorile mele din aceasta iarna! Sunt un adevarat spectacol, alaturi de pitigoii mari si albastri! :)

    RăspundețiȘtergere