Translate

luni, 3 iunie 2013

CODROS DE PADURE (2), Phoenicurus phoenicurus

CODROS DE PADURE (2), Phoenicurus phoenicurus








       Oaspeti noi in zavoiul din lungul paraului de munte.
         In ultimii ani teritoriul fusese ocupat de codrosii de munte, era o pereche cuibarind in podul unei case inalte in constructie si care isi cauta hrana in lungul paraului, printre arboretul scund de soci, muri si zmeuris sau cel inalt de salcii, salcami si arini. In primavara insa am zarit lume noua, o frumoasa pereche de codrosi de padure, zburand pe ici pe colo impreuna. Daca in prima parte scriam despre niste codrosi juvenili,eventual niste femele, hoinarind dupa hrana la sfarsitul verii, de data aceasta eroul principal este un splendid mascul in penaj complet, cu pieptul portocaliu aprins, cu coada rosie si masca negru-gri pe fata si cu crestetul alb ca zapada. El este eroul dar si puisorii lui pe care si-i apara cu indrajire la acest inceput de iunie.






        

       


     In primavara nu am putut sa prind perechea in poza, zburau vioi intr-o vegetatie luxurianta. Si acum e cam la fel cu vegetatia, ba poate chiar si mai mult. Insa codrosul de padure nu se mai sinchisea de mine, avea treaba sa alerge si sa ameninte o pisica.







 Nu pot sa spun ca pisica il atacase cu ceva, trecea in treaba ei spre case.

Insa codrosul isi stie bine dusmanul si il fugarea cu strigate de alarma, ca sa stie tot pasaretul cine umbla pe-acolo fara rost. Se tinea dupa pisica prin gradini, prin fanete, asa cum veneau ele la rand de-a lungul paraiasului.Pe mine ma tinea sub supraveghere cu coltul ochiului insa nu se putea dezlipi din "cearta" lui cu pisica. Acelasi sunet de alarma ca la silvii, mierle, sfrancioci, doar ca insotite de un "piu" specific numai lui. 






       Prea era mare agitatia pe care o facea sa alunge pisica, m-am gandit imediat ca trebuie sa aiba o comoara ascunsa pe undeva. Am inceput sa ma uit in sus in copaci, la fostul pod de cuibarit al codrosului de munte, ma gandeam ca are cuib cu pui. Cu ochii pe sus mai sa ma impiedic de niste maracinisuri si crengi uscate de pe malul paraiasului. Ei, bine, tocmai in astfel de maracinis si uscatura stateau comorile codrosului de padure. Vreo 4-5 pui, zburati bine din cuib, stateau pe-acolo pe pamant, contopiti in culorile malului plin de crengute, de umbre si de maci rosii  scapati in vreun petec mic de soare.





       Aveau niste fetisoare tare nevinovate. Pui draguti, rotunjori, avand deja codite mici rosii ca taticul si mamica lor. 

Foarte cumintei stateau ei acolo unde le spusesera parintii sa stea pana gonesc nesuferita de pisica. Am facut cateva poze si filmulete acolo la baza tufisurilor si umbrei adanci unde stateau. Am facut un pas mic spre ei si prudenti au zburat pe malul celalalt. Mai ciuguleau si cu cioculetele de pe jos, invatasera sa-si caute hrana pe pamant, doar din zbor nu puteau inca sa prinda. 

       Am vazut-o si pe mama lor, foarte prudenta,, ascunsa intre ramurile unui copac cu ochii pe puisori. 
       Am observat anul trecut un episod asemanator la silvia cu cap negru. Acolo mama era cea activa si curajoasa si buna de gura sa alunge pisicile in timp ce tatal statea ascuns si tacut printre ramuri. In familia de codrosi de padure cel viteaz si galagios era tatal, care alerga pisicile in sus si in jos circa 2-300 m.
        Plimbandu-ma dupa el am vazut si familia de codrosi de munte care fusesera mutati pe rau in jos, nu departe. Erau buni vecini dar nu-si suprapuneau teritoriile.
       Acum pe vechiul teritoriu al codrosului de munte se instalase familia de codros de padure care tocmai ce incheia cresterea primei serii de pui . Centrul teritoriului lor era acest parau si umiditatea lui constanta, vegetatia abundenta din jurul lui, livezi si fanete in stare salbatica practic, oamenii intervenind doar de cateva ori pe an la cosit sau adunat de fructe. Multe din aceste locuri chiar se salbaticesc cu totul, ramanand nelucrate mai multi ani la rand. O astfel de zona il atrasese pe codrosul de padure, era stapan peste faneata plina de garofite salbatice si peste livada cu pruni salbaticiti, vie salbaticita, garduri vii de muri si soci, hamei si frasini tineri.


















       Cu parere de rau a trebuit sa parasesc la sfarsitul week-endului mica familie de codrosi de padure tocmai cand desupra mea zburase furisat dar taios, uliul pasarar. Ca o naluca s-a topit langa o creanga groasa in culorile brune ale penajului sau, l-am mai putut urmari o secunda doua tupilandu-se printre frunze apoi nu am mai vazut nimic. A ramas ca o umbra neagra desupra puisorilor ascunsi chiar in acele locuri. Oricat de mult as tine si la uliul pasarar si-mi dau seama ca trebuie si el sa manance tare mult m-ar indurera sa stiu ca a rapit pe cineva din familia atat de unita si dragalasa a codrosului de padure..
























    Septembrie, 2014 - un codros de padure tanar si timid ciugulea si el bobite de soc alaturi de un codros de munte mai indraznet si mai vioi, si alaturi de multe silvii.




 iunie 2017



















5 comentarii:

  1. Buna ziua.V-am citit cu interes articolul.Am un codros de padure care si-a facut cuib pe o grinda de acoperis deasupra garajului. Sunt pasari foarte sperioase si pleaca de pe cuib imediat ce urcam pe aceasta terasa acoperita.Noi acolo ne petrecem dupa amiezile.Sunt agitati si dau asa cumva din coada.Ca sa nu le deranjez nu mai urc pe terasa.Va multumesc pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dati la postarea mea cu codrosul de munte si verificati daca nu aveti mai curand un codros de munte decat unul de padure. Chiar daca nu stati la munte, codrosii de munte stau mult in spatiile urbane, in localitati de tot felul de la mare, la campie si munte. Codrosii de munte isi fac cuibul mult mai aproape de oameni decat cei de padure, folosesc constructiile acestora, de la terase, acoperisuri pana la burlane si alte deschizaturi. Da, e bine sa evitati terasa un timp, pana cresc puii si isi iau zborul, ii puteti urmari discret prin geam, ascuns dupa vreo perdea.

      Ștergere
  2. Dati la postarea mea cu codrosul de munte si verificati daca nu aveti mai curand un codros de munte decat unul de padure. Chiar daca nu stati la munte, codrosii de munte stau mult in spatiile urbane, in localitati de tot felul de la mare, la campie si munte. Codrosii de munte isi fac cuibul mult mai aproape de oameni decat cei de padure, folosesc constructiile acestora, de la terase, acoperisuri pana la burlane si alte deschizaturi. Da, e bine sa evitati terasa un timp, pana cresc puii si isi iau zborul, ii puteti urmari discret prin geam, ascuns dupa vreo perdea.

    RăspundețiȘtergere
  3. La margine de Bucuresti am construit o hala, unde lucram. Am doua pisici in hala sa apere de soareci. De la craciun pisicile sunt foarte agitate. Am vazut pe camerele video si motivul. O mica pasarica. Seamana cu o vrabie. Dar e mai mica si de culoare roscat-negru cu cioc mic si subtire. Scoate si niste fluieraturi scurte si ascutite. Am cautat pe net si pare sa fie Codros de munte. Sta cam de 2 saptamani in hala. Se ascunde pe undeva. Dor dimineata o mai vedem. Cand venim la lucru zboara prin hala si dispare. Pe pisici cred ca le pacaleste si le fura din cereale. Dar de oameni fuge si se ascunde. Acum intrebare. Ce mananca pasarica asta? Sa ii pun ceva seminte? Prin hala se mai ascund toamna randunele. Dar stau doua trei zile si pleaca. Pasarica asta nu pare sa vrea plece undeva. Probabil ca manaca semintele de la florile sotiei mele. Avem cateva zeci de ghivece cu flori, pe care iarna le tinem intr-un colt de hala. Vara le punem prin gradina. Dar se vor termina si semintele astea. De iesit nu prea are pe unde sa iasa. Decat daca deschidem geamurile. Dar pe frigul asta nu le deschide nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  4. posibil sa fie codros de munte - nu codros de padure, unde ati comentat - cateva exemplare mai raman peste iarna la noi, in general se descurca, atunci cand se termina sursa de hrana zboara in alta parte. Posibil sa gaseasca prin hala insecte si viermisori amortiti, la hibernare dar si seminte. La nevoie toamna trece de la regimul insectivor si la seminte si mai ales la fructe de padure, din cele moi. Posibil sa manance si din hrana proteica a pisicilor.Daca e libera sa zboare din hala nu va faceti probleme, va zbura si va cauta alte locuri cu hrana. Puteti sa puneti intr-un loc seminte din cele mai variate si sa observati daca sunt mancate sau nu. Eventual fixati camera pe locul cu mancare, sa fiti siguri ca a mancat pasarea si nu soareci sau altceva

    RăspundețiȘtergere