Translate

luni, 28 ianuarie 2013

BUFNITA, Bubo bubo

BUFNITA, Bubo bubo



       Spun de la bun inceput ca nu am nici o poza cu bufnita (sau  buha).  E o creatura care iubeste intunericul. Aparatul de fotografiat iubeste lumina. Omul iubeste lumina. Umbrele noptii ii creaza teama si il alunga in fantezie. Bufnita e prezenta in imaginatia noastra mai mult decat in viata reala.
       Cred ca am avut o data o intalnire cu acesta pasare. Eram undeva la tara, intr-o noapte de vara langa o livada batrana. Am auzit deodata un vaiet puternic si lugubru. N-as putea sa-l descriu, definitia insasi a sinistrului. Un vaiet prelung de om-pasare sau de fantoma a noptii care-si plange  toata durerea. Un strigat repetat si puternic. Nu era nicidecum banala cucuvea, cu strigatele ei inabusite, era ceva cu totul neobisnuit.
       Am iesit repede din casa sa vad ce pasare ar putea fi. Era noapte adanca si o pasare uriasa (proportiile fiind masurate mai ales cu imaginatia mea decat cu ratiunea) si-a luat zborul chiar din marul batran de langa mine. I-am vazut o clipa silueta proiectata pe luna, sau pe lumina ei.



Eclipsa partiala de soare - T.O.

       In noaptea aceea cu cantec de greier, cu luna mancata pe jumatate de varcolaci, cu vaiet de bufnita, nu mi-a fost greu sa inteleg toate superstitiile si legendele legate de aceasta pasare. 



Abia a doua zi am multumit soarelui ca mi-a readus luciditatea stapana peste simturile scapate de sub control. Atunci, la dimineata, m-am bucurat mult ca bufnita poposise si in acel loc. Un neam intreg de sobolani incepuse sa atace magazia gainilor chemand prin prezenta lor si un dihor. Cred ca dihorul curata masiv din sobolani insa incepuse sa-i asorteze cu omlete si carnita de pui. Imi place sa-mi imaginez ca bufnita venise acolo ca o zeita a intelepciunii sa-si ajute suratele inaripate sa scape atat de sobolanii cei nesuferiti dar si de jandarmul de dihor care le teroriza in fiecare noapte.
       Nu cred ca voi ajunge vreodata sa pozez o bufnita in largul ei, in splendoarea imparatiei intunericului. Tot ce pot e sa sper sa mi se arate vreodata vreo bufnita somnoroasa intr-un copac batran. Cum nu cred ca asta se va intampla prea curand m-am grabit sa postez acum aceasta unica intalnire sonora si nocturna ce ar putea sa ramana singulara pentru totdeauna.




14 comentarii:

  1. Cat as vrea sa pozez si eu o bufnita..hehe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti urez mult noroc..Nu sunt prea multe poze cu bufnitele de pe la noi.

      Ștergere
  2. Foarte interesant faptul, ca le numim bufnite, dar nu exista nicio specie concreta in Romania, care sa se numeasca bufnita. Dupa numele stiintific, probabil va referiti la buha, dar este putin probabil sa va intalniti cu o buha in livada (sau defapt, putin probabil sa va intalniti cu o buha, de altfel, desi nu imposibil). As sugera sa verificati sunetele de Asio otus si Strix aluco pe net, poate e careva dintre speciile astea mai comune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In legatura cu denumirea de Bufnita am cautat in multe materiale ornitologice si am gasit denumirea de Bufnita pentru Bubo bubo, Mai mult, am gasit in toate editiile DEX defintia bufnitei ca fiind specia Bubo bubo BÚFNIȚĂ, bufnițe, s. f. Cea mai mare pasăre răpitoare de noapte, având penajul de culoare brună-ruginie cu dungi negre și galbene, cap mare și ochi galbeni-portocalii mari, apropiați unul de altul, cu smocuri lungi de pene la urechi; bou-de-noapte, buhă, bufnă (Bubo bubo). – Bufnă + suf. -iță.

      Ștergere
  3. Da,aveti dreptate in mare parte. Aceasta postare e doar o schita,o mica introducere despre rapitoarele de noapte, nu am nicio poza de identificare si nici pozele de noapte nu sunt din noaptea aceea.Cred ca am ales numele de bufnita in loc de cel de buha tocmai pentru caracterul lui general si vag, exact ca si episodul descris de mine. Tot capitolul sta sub semnul lui "mi se pare".Putea sa fie orice "bufnita"(la modul general) ,mai putin cucuvele si alte pitice.Livada era practic corp cu padurea montana, batrana, salbaticita complet si pe versant montan.Vin acolo caprioare si alte vietati marunte si localnicii sustin ca nu demult veneau si ursii.Cred ca ar fi posibil sa coboare buha noaptea acolo la dihori si iepuri si sobolani de camp dar n-am nici o garantie ca era o buha sau altceva...Si eu stiu si banuiesc ca acest capitol despre buha va ramane la acest stadiu de "wishful thinking" , fara vreo fotografie sau identificare precisa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am cautat pe xeno-canto si tot la Buha am gasit o inregsitrare foarte asemanatoare cu cea auzita de mine. nu era cantecul acela monosilabic, uuuu-- ci acela mai elaborat, din mai multe silabe, vaiete,puternice si cu glas grav ( e o inregistrare facuta in Germania pe xeno-canto care se potriveste foarte bine cu ce am auzit eu). Celelalte specii au un ton mai ascutit , mai subtire. Tinand cont si de anvergura foarte mare pe care am zarit-o fugar, tot spre buha mare inclin.

    RăspundețiȘtergere
  5. In legatura cu denumirea de Bufnita am cautat in multe materiale ornitologice si am gasit denumirea de Bufnita pentru Bubo bubo, Mai mult, am gasit in toate editiile DEX defintia bufnitei ca fiind specia Bubo bubo BÚFNIȚĂ, bufnițe, s. f. Cea mai mare pasăre răpitoare de noapte, având penajul de culoare brună-ruginie cu dungi negre și galbene, cap mare și ochi galbeni-portocalii mari, apropiați unul de altul, cu smocuri lungi de pene la urechi; bou-de-noapte, buhă, bufnă (Bubo bubo). – Bufnă + suf. -iță.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum observi, cuvantul buha si bufnita sunt absolut unul si acelasi cuvant, ultimul avand un sufix, probabil pe filiera balcanica, cuvantul bufna pierzandu-si consoanele sonore sub foma unei aspiratii, H. De aceea e inutil sa credem ca numind toate rapitoarele de noapte "bufnite" le numim altfel decat "buhe". De aceea atat definitia dictionarului cat si orientarea scolii vechi de ornitologie care era mai temeinic documentata in multe directii, inclusiv in directiile filologice, e mult mai corecta. Doar Bubo bubo este buha respectiv bufna, buha plus sufix "ita", adica bufnita, acelasi lucru.

      Ștergere
  6. In masura in care oamenii numeau de multe ori pasarile de noapte fantome...Cum fantoma nu exista in realitate, trebuie sa cautam in aceasta notiune strict conceptele pe care omul le aduna sub umbrela acestui cuvant.Cel mai utilizat concept (inainte de aparitia cinematografului cu popularizarea conceptului de fantoma - silueta umana imbracata in cearsaf alb) era chiar silueta, fosnetul si zgomotul scos de pasarile de noapte, mai ales de bufnite (buha).Apare deseori in literatura interbelica si antebelica imaginea sau sugestia fantomei-pasare.Strigatul bufnitelor are o sonoritate asemanatoare unui vaiet uman, de aici probabil inflorirea imaginatiei si apropierea de ideea unui suflet uman nelinistit, venit de pe alt taram.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai concis, vreau sa spun ca nu bufnita seamana cu o fantoma ci invers, fantoma este construita ca personaj (si) dupa modelul real al bufnitei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu imi doream de mai mult timp sa vad una . Zilele acestea mare mi-a fost bucuria ca , pe o vreme ploiasa , cu negura lasaa pe munte sa o vad exact cand ma asteptam mai putin ! Am postat aceasta imagine pe Flikr . Postez link aici daca e permis acest lucru . Nu stiu exact care tip de bufninta . https://www.flickr.com/photos/160298493@N04/48543998951/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este o bufnita (buha mare) in poza dvs. ci un huhurez mic.

      Ștergere
  9. Nu este o bufnita (buha mare) in poza dvs. ci un huhurez mic.

    RăspundețiȘtergere