Translate

duminică, 11 ianuarie 2015

STARC PITIC - Ixobrychus minutus




















 Cea mai mica specie de starc din Europa, si bineinteles si cea mai mica specie de starc ce poate fi zarita pe baltile noastre.
















 Teoretic el s-ar afla pe orice balta medie sau mai mare din toate regiunile tarii, practic eu l-am vazut doar in zona de sud-est, cu o exceptie notabila intr-o zona umeda mai speciala a Transilvaniei. Nelipsit mi s-a parut starcul pitic pe baltile din Baragan si Campia Romana, in general in zone calde, insorite. 







     


































      Cand il vad in zbor, asa mic si colorat in ruginiu si negru, in viteza zborului aduce oarecum la culori si dimensiuni cu o pupaza. 







   Mai ales masculul are acest contrast de negru cu ruginiu, portocaliu, la femela contrastul e mai estompat. Are si un sunet ciudat in zbor, destul de specific, nu l-am mai auzit la alta pasare.




   Foarte bine camuflat in stuf, are partea ventrala striata cu galben si maron exact pe modelul si nuantele stufarisurilor. Era destul de frustrant sa-l vad saltand in zbor de la cativa metri de mine si ducandu-se departe, facandu-ma sa ratez intalnirea. In sfarsit, in iulie 2015 am intalnit un exemplar mai cooperant.














     E mai mic decat starcul galben, mi s-a parut la ochi cam cat o pupaza, cam cat un gugustiuc. Are insa forma de starc, vizibila si in zbor si stationar. Juvenilul de starc galben seamana oarecum cu stracul pitic, trebuie diferentiat in principal dupa ciocul albastrui. Starcul pitic are ciocul rosietic si o pata neagra pe cap, nu intotdeauna vizibila, mai ales la juvenili.








       Daca neamul ratelor salbatice s-a diferentiat mai ales prin coloristica penajului, neamul starcilor s-a diferentiat mult si dupa marime, existand o adevarata scara a dimensiunilor, de la starcul pitic urcand in ordine crescatoare la cel galben, cel de noapte si de cireada, pana la starcii cenusii, rosii si albi. 
      Fiind zoofagi, pescari si vanatori, natura a creat cate o marime potrivita pentru fiecare categorie de prada, de hrana, de la nevertebratele cele mai marunte, pa masura starcului pitic, pana la cele mai mari care intra in dieta starcilor de marime mare.
      Astfel exista prea putina rivalitate si concurenta intre speciile de starci, daca lacul e bogat in hrana poate intretine cam toate felurile de starci.
     Starcul pitic dealtfel prefera sa cuibareasca in colonii, dar uneori cuibareste si singura perechea. In general isi face cuibul in stuf, la inatime mica, in stuf si tufarisuri si nu in copaci.
      Sunt pasari migratoare, ierneaza in Africa. Primavara sosesc la locurile de cuibarire prin aprilie.








2 comentarii:

  1. deosebite fotografii! iar aceste pasari imi plac foarte mult, sunt foarte frumoase!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. E intr-adevar o pasare foarte frumoasa, frumos colorata si simpatica...in zbor are un sunet haios si ciudatel si la fel e foarte simpatic cand se camufleaza, sau cand vaneaza cu picioarele prinse de firele de stuf. Din pacate eu am l-am vazut doar fulgerator. Pare foarte comun pe lacurile din Baragan, Muntenia dar prin alte locuri nu am avut noroc sa-l intalnesc.

    RăspundețiȘtergere