Translate

marți, 3 iunie 2014

STARCUL ROSU - Ardea purpurea
















       O alta specie de starc, destul de asemanatoare cu starcul cenusiu. In afara de penajul rosu il mai deosebesc si alte trasaturi - e un starc mai rar si mai singuratic. Raritatea lui nu e stare de fapt dintotdeauna, citeam ca in secolul 19 si prima jumatate a sec.20 era cel putin la fel de raspandit ca si starcul cenusiu, cel putin in zona noastra de sud-est a Europei. Starcul rosu este o pasare a jumatatii de sud a continentului, spre deosebire de cel cenusiu care este foarte frecvent si in jumatatea nordica. Dupa 1950 insa populatiile de starc rosu au intrat intr-un declin marcat, ajungand sa fie aparitii mult mai sporadice.













       Starcul rosu e o pasare mult mai legata de balta propriu-zisa si stufarisurile ei, rareori am vazut starci rosii pe pajisti sau campuri agricole.














       Cu picioarele adancite in ape mici si bogate in vegetatie atragatoare de vietuitoare acvatice, sta nemiscat sau se plimba atent, pandeste si vaneaza pesti, broaste, insecte, paianjeni, orice i se pare comestibil, in general hrana animala.


















       Niciodata nu am vazut starcul rosu in grup mare, l-am vazut ori singuratic ori cel mult in pereche. E si el un starc foarte sperios, am impresia ca e mult mai sfios decat starcul cenusiu.















     Am gasit un singur exemplar ceva mai putin intimidat.  Probabil era un starc proaspat aterizat din migratie, pus pe vanat si mancare pentru a se intrema. Gasise malul unei balti ca fiind foarte bogat in pestisori si se concentra pe prinderea prazii, fara sa-mi dea mare atentie nici mie, nici pescarilor de pe tarm. A fost singura intalnire mai apropiata cu specia, in general i-am vazut la minim 100 de metri de oameni, sau trecand pe departe in zbor. Am vazut mai multi starci rosii pe masura ce mergi spre est, spre Baragan si Dobrogea.
       Vorbind de zbor are si el aceeasi modalitate de a zbura cu aripile si picioarele lung intinse dar cu gatul strans in forma de "S", sau in forma de sarpe.




       Starcul rosu pare mai mic decat cel cenusiu, sau cel putin mai slab, mai subtirel la gat si cap, la umeri.



 De departe penajul pare brun-rosietic, vazut de aproape se vad o serie intreaga de reflexe visinii, violacee, diverse tonuri de brun, si mult rosu inchis ruginiu. Are si el cateva pene pe ceafa si mai multe pene lungi atarnand pe piept, acest tip de penaj aparand in perioada nuptiala. 








      Pe gat are niste dungi de culoare inchisa care mimeaza perfect tulpinile de stuf, in caz de pericol isi ia o pozitie imobila cu gatul intins in sus si devine destul de greu de reperat.






        E un starc mai singuratic, nu cloceste in colonii mari si nu prea isi face cuibul in copaci ci mai mult in stuf. Pe la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai incep sa cloceasca un numar de 3-5 oua de culoare albastra, perioada de incubatie durand patru saptamani. Cresterea puilor e misiune grea, au nevoie de hrana consistenta in permanenta dar si de paza buna, subnutritia si diverse pericole din partea altor animale de prada producand pierderi.







     Odata pierdut avantajul numarului mare de indivizi unde aceste pierderi ar fi trecut neobservate, e mai dificil de obtinut revirimentul speciei. Starcul rosu a fost pus de ceva vreme pe lista pasarilor strict ocrotite si poate unele din masuri vor da roade intr-un viitor apropiat.







       La conditiile de clima ale tarii noastre starcii rosii sunt migratori, pleaca toamna si se intorc prin aprilie.Nu am vazut nciodata ca la starcii cenusii exemplare ramase peste iarna, e un starc mai pretentios si mai sensibil, dealtfel cum spuneam e un starc al jumatatii sudice a continentului, nu-i place frigul.











2 comentarii:

  1. parca e mai frumusel starcul rosu. cel putin, mie imi place mai mult!
    superbe fotografii!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este, este frumusel, nimic de zis! Si mie imi place mai mult insa poate doar din cauza ca il vad mult mai rar si ma alearga mult mai mult pana sa stea la vreo poza!

    RăspundețiȘtergere