Translate

vineri, 8 februarie 2013

AUSELUL, Regulus regulus

AUSELUL, Regulus regulus























































       Auselul este cea mai mica pasare din Europa,cca 9 cm. E amuzant de micuta, pare o jucarioara. Am vazut-o pentru prima data in varful unui brad foarte inalt undeva in Timis. Foarte, foarte vioaie, cu un fel saltaret insa de a se misca nu rasucit ca al pitulicii. Am mai prins un grup saltaret de ausei si in parcul romanescu din Craiova, la vreme de toamna, printre frumoasele ramuri de Gingko biloba, arbore exotic din care se prepara Ginsengul, incarcat in octombrie de fructe.











       Se spune ca numele acestei pasari ar veni de la un vechi cuvant latinesc "aus" care inseamna "mosneag". Eu nu impartasesc deloc aceasta opinie etimologica, sunt intrutotul de acord cu opinia lui Ionel Pop, cunoscutul scriitor despre "lumea pasarilor" care deriva acest cuvant tot dintr-unul latinesc , din latina tarzie, "aucellus" - "pasaruica"( in latina clasica "avicellus"). Aucellus din latina tarzie a dat ulterior in italiana "augellus" devenit modernul "ucello", in catalana a dat "Aucel" apropiat ca forma de auselul nostru, iar in franceza "Oisel" apoi modernul "oiseau". La noi s-a incetatenit pentru pasari in general numele latinesc al vrabiei - "passer" ramanand acest "ausel" doar pentru micutul inaripat.














       Se pare ca traieste si in altfel de paduri decat cele de conifere, eu am vazut insa auselul mai ales in brazi si molizi. E o pasare insectivora in anotimpul cald si granivora iarna.
       Eram in trecere prin judetul Harghita, tinut prin excelenta al padurilor reci de conifere.O depresiune plata ca in palma situata intre doua linii de culmi. Ne grabeam spre alta destinatie insa anumite monumente de arhitectura frumoasa ne abateau de la drumul intins. 
O frumoasa biserica cu turnuri gemene, o veche manastire istorica romaneasca inconjurata de cele mai frumoase flori ne opreau in loc de incantare. Brazii se aflau din belsug in aceste locuri de popas iar acesti brazi erau plini de ciripit vesel.




       Multe pasari ma imbiau cu prezenta lor, insa cetina verde si intunecoasa le proteja ca un scut. Am reusit sa urmaresc cu privirea o pereche de ausei si am observat ca zburau foarte des spre un loc dosit, la un copac cu frunze cazatoare. Acolo era familia lor, o familie mare cat un adevarat stol. Auselul are multi puisori la un cuib, vreo 9-10 si era tocmai perioada cand puii sunt scosi la zburat.Nu invatasera inca sa fuga departe de om. Se uitau curiosi si intrebatori la mine. Era multa umbra, mult frunzis, si micutii ausei pareau sa nu se teama de nimic.Firea lor neastamparata insa ii ducea de colo-colo, ca si pe parintii lor dealtfel. Am reusit sa fotografiez doar doi pui mai cuminti, ocupati cu aranjarea penelor, tragand cu ochiul din cand in cand la mine.





       Masculul de ausel are o frumoasa dunga galben-portocaliu stralucitor in crestet care se ridica usor ca un fel de creasta. La femela creasta este de un galben mai pal. 





     Am vazut mai vazut masculi de ausel insa de cele mai multe ori sunt mult prea smecheri ca sa ma lase sa le prind capsorul in poza. Ma multumesc de cele mai multe ori cu amintirea unei pasaruici vesele si micute cat un medalion, ca o bijuterie " cu creasta de aur", cum ii e si numele in engleza.


































































































29 ianuarie 2021



10 martie 2021








































20 august 2021, pui iesiti la zbor










11 mai 2023








22 noiembrie 2023















9 comentarii:

  1. Ce noroc sa gasesti ausei si sa ii urmaresti, eu incerc sa zaresc aceste pasari de vreo doi ani si inca nu am avut succes. Este o pasare deosebit de frumoasa si dragalasa...

    RăspundețiȘtergere
  2. S-ar putea sa fie si prin Bucuresti, nu stiu..prin parcuri..eu l-am vazut doar in doua episoade, in Harghita si Timis.intr-un interval de 8 ani..Desigur nu l-am cautat in mod special insa in general ma uit dupa toate pasarile cand merg in vacante prin tara..Mult noroc! o sa ai o surpriza cand il vezi, e foarte, foarte micut si dragalas. Zicea altcineva, nu e expresia mea, dar e buna.."e ca un martisor"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur sunt si in bucuresti... am fotografiat unul la mine pe balcon... nu stiam ce pasare e si am cautat despre ea...

      Ștergere
    2. Asa este, intre timp am vazut si eu in mult mai multe parcuri din tara, asta in plus fata de padurile din zona de munte unde cuibareste in mod obisnuit. Auseii din parcuri devin destul de multi primavara devreme, toamna, chiar si iarna.

      Ștergere
  3. Cu aproximativ 10 ani in urma,undeva la 20km sud de BUZAU, pe un ger napraznic am observat o mica pasarica in magazie. Nu stiam ce pasare este. Am incercat sa o prind dar m-am multumit sa-i pun mancare si un pic de apa calde. Acum dupa ce am vazut fotografiile sunt sigur ca era AUSEL. L-am intalnit si in perioada de vara prin pomi, dar nu am avut timp sa-l studiez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte posibil...mai seamana oarecum cu pitulicile, care sunt insa mai alungite si un pic mai marisoare..Auselul e mai rotunjor si foarte foarte mic..Intr-adevar, ramane iarna la noi deci pasaruica din magazie putea fi foarte bine un ausel..Adultul are o dunga galbena in crestet, in pozele mele apar doar juvenili care nu au aceasta dunga

      Ștergere
  4. Pe fotografii sunt pitulici mici, juvenilul de ausel arata altfel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un exemplu de pe net de Juvenile goldcrest, juvenil de ausel care seamana exact cu cei ai mei
      http://www.flickr.com/photos/bllcullen/7186445325/

      Ștergere
  5. Pitulicile mici au picioruse negre, ai mei au picioruse galbene, se vad pe poze. In jurul lor zburau perechea de ausei cu creasta aceea galbena dar nu i-am putut prinde pe poza erau prea rapizi.Aveau multi, vreo 10 puisori din astia.

    RăspundețiȘtergere