Translate

luni, 13 martie 2023

PRIMAVARA PASARILOR, 2023 (2)

PRIMAVARA PASARILOR, 2023 (2)
























REVENIRI SFIOASE 










     Prima jumatate a lunii martie e o perioada discreta in ceea ce priveste migratia. O perioada cu multe schimbari de vreme, nu toate favorabile, cu urme de ger, cu ninsori intarziate, pasarile o cunosc prea bine si nu se grabesc sa se intoarca.  Cele care o fac sunt cele mai rezistente, cele care nu se tem de cozile de bici ale iernii, cele care dealtfel nici nu au plecat prea departe. Aceste specii se intorc insa furisate parca, sa nu observe vremea rea ca au venit si ele sa se bucure sfios de razele de soare, de primele insecte, de primele capsoare de iarba.
     Astfel de reveniri sfioase o au codobaturile albe, codrosii de munte. Nu stii cand au aparut, nu stii cat de departe au fost plecate, cert e ca prin primele zile de martie le intalnesti deodata, una cate una la locuri de cuibarit, azi o codobatura alba pe malul paraiasului de munte, maine o femela de codros pe coama unei case.






     O perioada insa destul de vioaie pentru pasarile sedentare care si-au facut deja perechile multe dintre ele si incep sa isi caute locurile de cuib sau chiar sa isi construiasca cuiburile si sa oua. La cele partial migratoare, la care in principal masculul este sedentar si femelele sunt plecate, formarea perechilor e inca in asteptare.
    Martisorul zilei de 1 martie a fost o pereche indragostita de ticleni. Mult cantec, de fapt un fluierat puternic, multa miscare, du-te vino spre diverse scorburi ce pareau potrivite de cuib, tineretea anotimpului si tineretea pasarilor infloreau sub un cer intunecat si greu de ploaie si frig.
















     Un zbor de sturz de vasc intarziat la poale de munte pe ici, pe colo. Majoritatea au pornit-o insa spre padurea de fag si de brad pe unde vor cuibari. Deocamdata cea de fag pare sa-i gazduiasca, coniferele fiind inca stranse in brate de zapezi si gheturi, asa cum dealtfel le place lor.
      La poale de munte apar primii grauri.








     In preajma zilei de 1 martie e spectacolul de cantec nuptial al mierlei de apa. Un cantec foarte frumos si puternic, ca sa se auda peste tumultul si vuietul apelor navalnice de primavara.






      In primele zile de martie inca se vad stoluri de cocosari care urca spre munte si spre nord. Mai intarzie cate o zi la fiecare zi de popas. Se vor desparti pe perechi abia atunci cand vor ajunge la locurile de cuibarit, care nu sunt in partea de sud a tarii. 



     In padure, cea mai timpurie si mai marcanta aparitie de migrator o are sturzul cantator.






De la o zi la alta crezi ca vezi zburand prin stejarii de la poalele muntelui sturzul de vasc, asa cum s-a intamplat in tot sezonul rece, dar la o privire mai atenta observi ca este fratele lui mai micut si mult mai cantaret, sturzul cantator. In alti ani aceasta aparitie in padurile din nordul Gorjului era o idee mai timpurie, pana in 6 martie inca nu isi facuse niciunul aparitia la locurile de cuibarire stiute din alti ani. In 7 martie insa, dimineata devreme, un nou cantaret se adauga concertului matinal, primul sturz cantator auzit pe anul acesta. Schimbul de stafeta intre sturzul de vasc si cel cantator, in padurea de gorun submontana, s-a facut.
     In lizierele padurilor subalpine si-au reluat teritoriile si cantecele ciocarliile de padure.



     Si ciocarliile de camp sunt acum vizibile in multe locuri, probabil s-au intors si si-au ocupat deja teritoriile.




    Inca sunt zilele Babelor de martie dar deja au inceput timid concertele de la rasarit de soare. Oricat de puternic ar canta in comparatie cu perioada precedenta totusi tonurile sunt cam la jumatate din adevaratele concerte din aprilie si mai. Printre cantareti se remarca macaleandrul, mierla si pitigoii mari. Din 7 martie incolo lor li se adauga sturzul cantator, solist de prima mana, si la rasarit si la apus de soare.

















 
    Si gaitele canta frumos la vremea asta. Unele se pregatesc de plecare spre padurile de conifere care sunt preferate pentru cuiburi, dar mai raman cateva si in zonele de deal si campie. In data de 6 martie am vazut doua gaite care isi cantau la cele doua extreme ale repertoriului lor, una gungurea dulce si frumos, asa cum numai la vreme de martie si aprilie le poti auzi, cealalta ii raspundea imitand un uliu. Nu stiu daca erau pereche si aveau ele un ritual al lor, sau erau doi rivali, unul care incerca sa atraga femele de gaite cu un cantec placut si altul care incerca sa isi alunge rivalul imitand un uliu fioros. Cert ce ca acum incep sa isi fixeze locul de cuib si sa adune crengute. Nu peste tot, doar in cele mai favorabile locuri de cuibarit. 







    Nu departe de gaitele imitatoare, perechile de ulii pasarari incep sa is aleaga locurile de cuibarit.




    In prima saptamana de martie au sosit ciocarliile de padure. Si-au cam ocupat terenurile de cuibarit si au inceput sa cante.
    Ciorile de semanatura si stancutele sunt si ele foarte ocupate cu cuiburile. 



  Un pasaj discret de ausei, si sprancenati si cu cap galben, trece spre munte oprindu-se deocamdata in locurile joase, in parcuri, cu glasurile lor maruntele ca niste clopotei.




Iarba a inceput sa isi refaca covorul verde peste pamantul inca batut de brume.La miezul zilei, printre floricele si putini fluturi, isi iteste capul cate un pantarus grabit sa isi pregateasca cuibul.





Florintii, sticletii si caneparii s-au despartit pe perechi, foarte rar mai vezi mici stolisoare din aceste specii.










Printre pasarelele despre care stii sigur ca vor cuibari la liziera padurii de deal mai auzi din cand in cand, chiar si in 7 martie, cate un fluierat timid de mugurar, pasari care vor urca cat de curand spre padurile de conifere din Carpati. Mai stau pe aici prin vale si pentru ca in munte e inca frig si zapada dar si pentru ca acum e cea mai buna perioada pentru a mai ciupi din mugurii umflati de primavara.




In 8 martie mai trec spre munte stoluri mari de cocosari, ajungerea lor la nord de Carpati se face in valuri. Printre ei si cativa grauri.





Pe malurile lacurilor, cateva schimbari subtile. Au aparut stolurile de nagati si batausi.



 Cu putin noroc poti sa vezi si ploieri aurii, nu stii daca au stat aici si pe timpul iernii sau tocmai ce au sosit intr-un pasaj grabit.
     Dintre oaspetii de iarna nu sunt mari schimbari fata de ultima saptamana de februarie, fata de perioada de tranzitie. Inca mai sunt rate fluieratoare, rate lingurar, rate sulitar. Nu par sa se grabeasca atat de tare precum ratele sunatoare si ratele motate. Mai trag de timp, se mai bucura de primavara din zona noastra temperat sudica.










Pasajul garlitelor mari e inca in plina desfasurare.


Ratele mari stau in perechi insa mai poti gasi si cluburi de "burlaci",masculi care stau impreuna pana isi gasesc perechea si teritoriul potrivit.



Majoritatea egretelor mari au coloritul de iarna cu ciocul galben si picioare cenusii. Obrazul insa il au majoritatea verde. Si penele lungi nuptiale de pe spate sunt prezente.


In data de 13 martie am regasit la altitudine relativ mica pasarile stancilor din varf de munte. Am gasit o pereche de brumarite de stanca si un fluturas de stanca. Tare m-as mira sa cuibareasca la altitudine sub 1000 de m, chiar daca acolo sunt stanci de calcar. Asa le-am vazut si in alti ani, insa in aprilie erau complet disparute, urcate in habitatele lor obisnuite, la altitudine de peste 2000 m.



    Se apropie inceputul primaverii astronomice si in vaile de munte, pe la 1000 m, se scalda inca ghioceii intr-un soare rece.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu