MARACINAR MARE, Saxicola rubetra
O pasaruica foarte draguta dupa care m-am uitat mult si bine in maracinii obisnuiti de pe campuri si dealuri si nu am dat de ea. In zonele in care am vazut-o eu numitorul comun au fost mai curand pietrele si bolovanii decat maracinii.
O cautam la campie si am vazut-o in grohotisurile alpine din Pasul Prislop, am vazut-o printre bolovanii mari adusi din munte de raul Oltet, in Parang, iar in Podisul Dobrogean am vazut-o exact acolo unde relieful capata aspect alpin, in Cheile si Gura Dobrogei, cu stanci verticale, multa piatra si prapastie.
Ca erau si maracini si tufe si arbusti scunzi si spinosi in acele zone, desigur, nu neg.
Spun doar ca am vazut maracinarul mare mai curand in zone montane sau cu aspect montan decat in cele de campie unde te astepti la maracini si ciulini adevarati. Am vazut-o si pe campie, desigur.
Dealtfel, ulterior observatiei sintetizate de mine din mai multe intalniri, am aflat ca numele latinesc al speciei vine chiar de la piatra, "saxum", saxicola insemnand "cea care locuieste printre pietre"
Dealtfel, ulterior observatiei sintetizate de mine din mai multe intalniri, am aflat ca numele latinesc al speciei vine chiar de la piatra, "saxum", saxicola insemnand "cea care locuieste printre pietre"
Primavara mai ales, masculul are o haina foarte frumoasa, cu rosu pastelat pe piept, cu dungi albe si maronii in alternanta eleganta. Ochii si obrajii ii sunt subliniati de doua dungi albe prelungi.
Sta la panda in felul muscarilor , al pietrarilor si sfranciocilor, fiind si el o pasare insectivora mai mult. Prefera insa ca loc de panda plante scunde cu tulpina rigida, din acest punct de vedere i se potriveste numele de maracinar.
Uneori stau la panda si pe pietre si ar putea fi confundati cu pietrarii, mai ales femelele celor doua specii. Dar au suficiente caractere proprii pentru o identificare corecta, chiar si de la o oarecare distanta.
Maracinarii mari au pe spate un penaj destul de striat, in culoare bruna.
Sunt pasari migratoare, ierneaza in Africa.
Sunt pasari migratoare, ierneaza in Africa.
Cuibareste pe sol sau in tufe scunde. Are nevoie de terenuri cu multa variatie, teren viran cu tufe, cu maracini, cu loc deschis ori practic acest tip de teren s-a desfiintat din ce in ce mai mult in zona de campie cu pamant fertil. Astfel maracinarii au fost impinsi probabil tot mai mult pe terenurile pietroase sterpe, care nu pot fi folosite nici pentru agricultura nici pentru pasunat. Zone insa foarte valoroase din punct de vedere peisagistic, frumusete pe care aparitia sprintena si colorata a maracinarului mare o sporeste nepretuit.
13 aprilie 2021, primul exemplar observat, intors din migratie
sfarsit de aprilie 2021
foarte frumos maracinarul si ce peisaje superbe imi e dat sa vad!...
RăspundețiȘtergerefelicitari si abia astept sa mai vad imagini la fel de reusite!
Alina.
Multumesc, Alina! Acum insa o sa iau o pauza de scris, si o sa merg in cautarea unor peisaje la fel de frumoase ca acestea, Vara e mai mult timp si vreme buna de alergatura si cautare a pasarilor si nu stiu cand voi mai avea ragazul sa mai pun in ordine fisele si pozele. Urez tuturor vacante pline de frumusete si fericire, in compania naturii si a celor dragi! Eu voi strange material in continuare, mai am de scris postari despre inca 50 specii de pasari si sper eu, sa mai gasesc si ceva specii noi in aceasta vara!
RăspundețiȘtergeremultumim frumos! si eu va doresc o vacanta cu soare, cu zile de relaxare, cu momente de distractie, cu experiente inedite si frumoase! va urez mult succes in gasirea acelor specii noi si voi astepta cu nerabdare impresionantele si fermecatoarele postari cu pasari, peisaje si cadre naturale de vis!... sa aveti drum bun si spor la treaba!
RăspundețiȘtergereo sa-mi fie dor :'(
Alina...
Multumim foarte mult pt. toate postarile, in care cu siguranta ati pus tot sufletul atat pt. minunatele inaripate cat si pt. fascinantul peisaj romanesc cu tot ce cuprinde el!...
RăspundețiȘtergereVa asteptam cu nerabdare si bucurie, curiosi pt. noi aventuri in lumea superbelor si uimitoarelor.... pasari din Romania! :)
Vacanta minunata impreuna cu familia, zile insorite si linistite cu multe bucurii si peisaje de vis! Sa reveniti cu bine!... Mirey
Multumesc, de asemenea!.Chiar daca o perioada nu voi mai avea timpul necesar pentru postari , blogul ramane deschis pentru povestirile voastre, puteti impartasi orice intalnire mai deosebita cu pasari, orice observatii, orice ganduri si sentimente din cursul verii care ne asteapta!Sa ne revedem cu bine si cu sufletul plin de povesti si impresii!
RăspundețiȘtergere