BARZA NEAGRA, Ciconia nigra
Barza neagra e una din pasarile pe care imi doream in mod special sa le intalnesc. Aveam doar o amintire veche, din copilarie, cu o barza deosebit de frumoasa si rara, zburand desupra lacului din satul bunicilor, in campia Olteniei. Am mers de-atunci pe langa multe lacuri, pe langa Dunare, pe langa rauri mari si lungi si late...si nu m-am mai intalnit deloc cu ea...
Mi-a iesit in cale in clipa si zona in care ma asteptam cel mai putin.
Vizitasem manastirile din Nordul Modovei si gandul inca mi-era plin de culorile pictorilor stravechi cu maiestrii azi pierdute...si mai mult decat albastrul Voronetului imi ramasese in amintire rosul profund al Sucevitei...
Vizitasem manastirile din Nordul Modovei si gandul inca mi-era plin de culorile pictorilor stravechi cu maiestrii azi pierdute...si mai mult decat albastrul Voronetului imi ramasese in amintire rosul profund al Sucevitei...
O pasare mare neagra cu ciocul rosu aprins a trecut in zbor, pe deasupra unui peisaj de munte cu brazi, capite de fan si paraie cristaline si repezi .
S-a asezat pe firul raului alb de grohotisuri si singuratica precum muntele a inceput sa caute cu ciocul in apa. Abia o puteam intrezari prin cetina deasa ce marginea raul .
S-a asezat pe firul raului alb de grohotisuri si singuratica precum muntele a inceput sa caute cu ciocul in apa. Abia o puteam intrezari prin cetina deasa ce marginea raul .
Perdeaua de brazi a fost totusi cu noroc, m-a tinut un pic in ascunzis altfel de cum a dat cu ochii de mine a zburat, desi eram la mare distanta.
Am incercat sa ma tin dupa ea un pic dar cine putea sa taie urcusurile si pravalisurile muntelui intr-o suflare dupa o pasare in zbor? Cu doua trei vasliri lente si elegante din aripi, barza neagra a disparut dupa meandrele raului si ale padurii, si mai adanc in inima muntelui.
De multe ori pasarile cu penaj negru nu sunt chiar atat de admirate. Ceva anume insa, parca un aranjament artistic, face ca penajul berzei negre sa fie deosebit de placut vederii. Poate combinatia justa intre negru, alb si rosu...poate intensitatea stralucirii si forma siluetei...cert este ca, cel putin mie personal, barza neagra mi se pare o pasare impresionanta.Rareori ai ocazia sa vezi la munte doua aripi asa mari intinse deasupra varfurilor inalte de brazi.
Cand zboara e pus in evidenta abdomenul alb, ciocul si picioarele lungi si rosii. Cand sta pe pamant ies in evidenta stralucirile negre de pe parea superioara.
Am mai vazut barza neagra in zbor, fara sa o pot fotografia, in zona de dealuri impadurite a Gorjului.Era primavara devreme si cred ca era doar in trecere.
Spre deosebire de barza alba care cauta asezarile omenesti pentru cuibarire, barza neagra cauta paduri adanci, neumblate. Se pare ca muntii Sucevei pot fi destul de potriviti pentru ea, gaseste acolo si mlastini, si ape, dar si paduri intunecate precum penajul ei.
Este o pasare migratoare, in migratie se aduna in mici stoluri, mai curand grupuri, si trece toamna spre tarile insorite sau spre locul de cuibarire primavara.
Este o pasare migratoare, in migratie se aduna in mici stoluri, mai curand grupuri, si trece toamna spre tarile insorite sau spre locul de cuibarire primavara.
In tara noastra si la nivelul intregului continent barza neagra este cu mult mai rara decat cea alba.
Este o specie ocrotita, o specie declarata monument al naturii.
Vara anului 2014, am intrezarit iar barza neagra intr-un peisaj proununtat muntan, la marginea unui sat invecinat cu o padure deasa si intunecoasa din muntii Covasnei.
Vara anului 2014, am intrezarit iar barza neagra intr-un peisaj proununtat muntan, la marginea unui sat invecinat cu o padure deasa si intunecoasa din muntii Covasnei.
15 sept.2014, o barza neagra in zbor la poalele Parangului, Gorj.
31.03.2015, barza neagra intoarsa din migratie pe deasupra apelor de langa Dunarea mehedinteana.
5 septembrie 2015, un mare stol de pasaj, de cca 65 de exemplare sau mai multe chiar, in aceeasi zona de la Dunarea mehedinteana. Erau pe un ochi de apa scapat inca de la seceta, dupa care au zburat pe mlastina fundului de lac, ramas acum cu nuferii pe uscat. Totusi, sub pojghita subtire uscata superficial la soare, un strat gros de namol moale, pana le genunchi - din pacate masurat de mine prin experiment propriu.
Am incercat sa ma apropii cat am putut de mult pe pardoseala de namol, cu riscul asumat (post factum) de a-mi pierde pantofii in clisa cea neagra. Din grupul mare de pasari de care ma apropiam frontal pot sa le laud pe berze ca au fost cele mai viteze, egretele albe si starcii cenusii au fost mult mai fricosi, au zburat primii. Berzele negre m-au lasat pana la cca 50 m. Zi de inceput de toamna, dar foate caniculara, cu temperaturi spre 40 de grade la umbra. La soare nici nu vreau sa-mi inchipui cate grade ne loveau in crestetul capului, in fundul acela de rapa.
31 mai 2016, o barza neagra in zona de nord a Doljului intr-un tinut in care am mai vazut-o in alti ani, o data in aprilie si alta data in septembrie. Atunci am crezut ca e o simpla barza neagra pasagera, acum ma intreb daca nu cumva si cuibareste in zona.
17 iunie 2016, un cuplu foarte frumos de berze, cantator, in masivele de salcam de la Dunare. Posibila cuibarire. Era la apusul soarelui si masculul canta des, un fluierat sonor si melodios, cu capul dat usor pe spate. Mai vazusem o barza neagra si ceva mai inainte, pe pajiste, poate facea parte din acest cuplu vazut pe inserat, poate era o a treia barza.Avea un penaj mai special, cu mult gri albicios in penajul de la gat.
in Iunie 2017 am zarit doua berze negre in zbor, una in preajma lacului Bistret, Dolj, alta in preajma lacului Suhaia, Teleorman.
20 iunie 2017, o barza neagra la Dunare, in jud. Mehedinti
31 martie 2021, Oltenia
6 aprilie 2021, 6 berze negre, pe o mlastina, cu lopatari, egrete mari si mici, starci.
2 apr.2022
21 mai 2022, o barza neagra, in Motatei, Dolj
27 mai 2022
e foarte frumoasa si are un penaj atractiv! am mai citit eu cate ceva despre barza neagra, insa nu am avut norocul sa o vad si eu pe langa mlastini sau pe marginea baltilor. ca majoritatea pasarilor, m-am multumit sa le privesc doar in poze.
RăspundețiȘtergereo singura data am vazut o barza in apropierea unui lac de baraj. cand am incercat sa ne apropiem incet de ea, la o oarecare distanta a pus ochii pe noi frumoasa barza alba si cum era de asteptat si-a luat zborul deasupra padurii. eu indragesc berzele la fel de mult ca toate celelalte pasari. picioarele lungi, talia lor inalta, ciocul lung si rosiatic, penele albe, le fac pe aceste pasari speciale si inconfundabila cu alte pasari.
ele cand se intorc primavara la noi, primul lucru pe care il fac, este sa isi recupereze cuibul, ca apoi sa il aeriseasca, ciugulindu-i fundul, apoi il aranjeaza adaugand crengi, trestie, paie pana cand acesta devine impunator si poate fii locuit.
Alina.
da, asa este, foarte frumos spus.
ȘtergereMie mi se pare ca numarul berzelor albe este in crestere, vad tot mai multe cuiburi, stoluri mai mari....Barza neagra insa e mult mai rara, dar cine stie,,poate creste si numarul berzelor negre..
Acum 2-3 ani am vazut aceste pasari minunate in padurea de stejar de la Cobia,astazi 17.04.2017 pe islazul satului Bumbuia-Gura Foii DB
RăspundețiȘtergereSalut! Azi pentru prima oara in viata am vazut si eu un exemplar de barza neagra. Valea Hartibaciului, satul Mohu, Sibiu. Mai sa nu stiu ce e pana sa vad clar culoarea rosie a picioarelor si ciocului si albul de pe piept.
RăspundețiȘtergereFelicitari! E mult mai rara decat barza alba, dar cu staruinta si cu multe iesiri in natura se poate intalni si barza neagra, e o pasare foarte frumoasa.
RăspundețiȘtergere