CRESTET CENUSIU, Porzana parva
Mergeam pe malul lacului cu ochii la o pereche de rate rosii ce se indepartau de tarm. Pe mal fire rare de stuf precum si mai multe cioturi de tulpini taiate. Nici nu-mi puneam problema sa mai fie vreo pasare pe-acolo. Insa de la nici un metru de locul unde ma aflam a tasnit in fuga o pasare mica si slabuta alergand de zor cu un aer comic. O pasare cam cat o mierla insa mult mai subtirica, mai zvelta, cu picioare lungute si subtiri, cu o cu totul alta alura.
Vedeam pentru prima data un crestet cenusiu.
Un colorit placut, in tonuri de gri si maro-roscat, cu ceva striatii. La marimea aceea putea sa fie si un crestet mic insa deosebirea o face in principal ciocul. Pe langa culoarea verde generala, crestetul cenusiu are rosu la baza.
Crestetul cenusiu vazut de mine era un mascul, caci pe piept, pe burta, avea un penaj gri-albastru. Femela ar fi avut un penaj crem, tonalitati de bej-maroniu deschis.
Interesant era ca prefera sa fuga si nu sa zboare sau sa inoate. Mergea strict pe linia tarmului incercand sa se ascunda dupa doua -trei firisoare de stuf.
N-a durat mult intalnirea mea cu el, poate un minut, poate mai putin. L-am pierdut din vedere intr-un mod cu totul neasteptat. S-a scufundat, s-a "topit" in apa chiar sub ochii mei, s-a pitit undeva si de-acolo mi-a fost imposibil sa-l mai vad sau macar sa ghicesc cum, unde si in ce fel s-a ascuns.
Se pare ca e o pasare care se gaseste pe marginea mai multor lacuri si balti din mai toate regiunile tarii. Poate! Cine are ochii buni si se afla la momentul potrivit poate sa-l vada. Cine nu, e ca si cand nu ar fi.
O pasare foarte simpatica, cu statura ei zvelta, cu codita indreptata putin in sus si cu picioruse subtiri pe care alearga repede - repede. Nu stiu de ce nu a preferat sa-si ia zborul, era si mult vant in ziua aceea, abia ma tineam bine pe tarmul lacului. E o pasare careia ii place sa stea pe apa, la sol, si mai putin sa se inalte in zboruri de durata.
De zburat bine se pricepe desigur caci e o pasare migratoare care intreprinde si ea, ca si altele, zboruri lungi spre tarile calde.
Biotopul ei obisnuit este chiar cel observat de mine, si anume tarmuri de lacuri si balti salbatice. Nu as crede sa se afle si pe malul baltilor mai antropizate, cred ca l-as fi observat. Se hraneste in general cu insecte si larve acvatice dar si cu anumite parti hranitoare din vegetatia aflata pe tarmul apelor dulci statatoare.
Nu au ciocul verde, il au in galben sau trandafiriu, probabil pe masura ce trec la varsta adulta ciocul isi capata culoarea verde cu baza rosie specifica.
Foarte vioi, umbla prin stufaris la prima ora a diminetii in cautare de gaze si ce-or mai gasi. Ies si intra printre firele de stuf.
Sfarsit de august 2015. Juvenili in penaj nou, destul de diferiti de penajul si infatisarea adultului mascul.
Printre ei, cca 6 exemplare, si o femela.
Penajul lor nu are tonuri gri ci numai cafenii, aramii. Au si multi stropi pe spate, au si multe dungute in zona subcodala.
Unii imi par mai mari, altii mai maruntei.
Foarte vioi, umbla prin stufaris la prima ora a diminetii in cautare de gaze si ce-or mai gasi. Ies si intra printre firele de stuf.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu