PUPAZA, Upupa epops
Pupaza este una dintre cele mai frumoase pasari de la noi si din Europa. Prefera Europa sudica si chiar sud-estica astfel ca tara noastra gazduieste o populatie importanta de pupeze. Mie mi se pare ca aceasta populatie este in crestere, le aud si le vad tot mai des, in arealuri si regiuni diferite. Salbaticirea arealelor pare sa le priasca destul de bine.
Are nu numai un penaj intens colorat si elegant in nuante de rosu caramiziu deschis cu impestritari de negru si alb. In plus are si o creasta originala, de pasare exotica, pe care o poate purta culcata sau ridicata in intreaga ei frumusete ca o coroana.
Si femela si masculul au aceasta creasta, se pare ca masculul ar avea creasta un pic mai mare si rosul penelor ceva mai viu.
Despre acest penaj s-ar putea crede ca o da de gol in locurile deschise pe unde umbla. Nicidecum! am vazut-o deseori in peisaje cu straluciri rosietice de lut, de calcar amestecat cu argila si ars de soare, sau campuri de loess ce au uneori sclipiri rosietice sub lumina.
Prefera in general islazuri, campuri virane si orice spatiu verde sau pietros de langa sate, manastiri sau alte asezari umane. Nu depinde insa de peisajul antropizat. Am intalnit-o langa sate dar am intalnit-o si in locuri pustii, la zeci de kilometri de orice asezare.
Am intalnit-o si in padurile de la poalele muntilor, in paduri presarate cu sate sau in paduri neumblate. Pupaza din fotografie e intalnita pe un drum forestier obscur in muntii Zarandului. Se insorea in mijlocul drumului si la ivirea masinii s-a ascuns in padurea rosietica de la frunzele moarte si calcarele ruginii in tonurile penajului ei.
Raspandirea ei in habitate atat de variate arata si inteligenta ei in a descoperi noi si noi surse de hrana si locuri de cuibarit. Au fost cazuri cu pui de pupaza crescuti de mici vadind aceeasi inteligenta ca si gaita, cioara, cotofana...
Cel mai mult insa este asociata cu alta pasare care soseste primavara ca si ea si umple padurea de cantecul ei bisilabic ..."cu-cu"! Cei neavizati confunda deseori cantecul cucului cu cel al pupezei, care are tot silabe scurte terminate in "u" numai ca 3 la numar si cumva cu alt accent: "pu-pu-pup"!
Spre deosebire de cuc, pupaza si pupazoiul sunt foarte buni si grijulii parinti, au chiar doua ponte pe an. Cuibul si-l fac in scorburi, in gauri din maluri sau ziduri parasite si in alte locuri ascunse.
I se reproseaza ca nu-si curata cuibul si isi tine puii murdari. Lucrurile nu stau chiar asa. Acel miros respingator specific cuiburilor de pupaza e doar un mijloc de aparare. El nu provine doar de la murdaria necuratata ci si de la o secretie speciala in perioada cresterii puilor din glanda uropigiana. Fiind o pasare atat de frumoasa poate chiar oamenii s-ar inghesui sa caute scorburi si sa fure puii sperand ca vor creste in captivitate si vor face negot cu ''o gainusa motata si frumos colorata" ca in celebra poveste a lui Ion Creanga. In vechime nu avea o faima prea buna, fiind asociata cu lenea si cu ghinionul, dar asta spre binele ei, ca oamenii mai uitau de frumsetea si viata ei si o lasau in pace neprinsa. Desigur, pupaza adulta ar fi fost greu de prins si imposibil de imblanzit insa puii puteau fi gasiti relativ usor la panda la scorburi. Tocmai de aceea natura a inzestrat-o cu aceste cuiburi neatragatoare si urat mirositoare, care impregneza cu miros si umezeala si penele puilor.
In rest e o pasare care nu deranjeaza cu nimic, mananca tot felul de larve si insecte pe care le dibuieste cu ciocul ei lung si incovoiat in tot felul de locuri ruderale si islazuri, pe maluri de ape, prin paduri si poieni. Ne incanta auzul cu cantecul ei simpatic "pu-pu-pup! " si privirile cu penajul si creasta ei minunata, cu zborul ei fluturat.
Iunie 2013, o familie intreaga de 5-6 pupeze chiar la intrarea in Manastirea Maxineni din judetul Braila, in lunca Siretului
Aprilie 2014, Dobrogea si Lunca Dunarii (Olt)
Cantec de pupaza, aprilie 2014, Oltenia
Iunie 2013, o familie intreaga de 5-6 pupeze chiar la intrarea in Manastirea Maxineni din judetul Braila, in lunca Siretului
Aprilie 2014, Dobrogea si Lunca Dunarii (Olt)
Cantec de pupaza, aprilie 2014, Oltenia
6 septembrie 2015, in Lunca Dunarii, un parinte isi hranea 3 pui mari, dar care inca mai cereau hrana la parinti. Inca nu pareau sa se pregateasca pentru migratie.
2016 - pui de pupaza
iunie 2017
aprilie 2020
13 iunie 2o20, DJ
1 aprilie 2021
6 aprilie 2021
25.04.2022
25.04.2022, o pereche la cuib, intr-o crevasa in beton (ruina)
22 mai 2022
3 iunie 2022
mai 2024
mai 2024
mai 2024, Histria
19 mai 2024, un juvenil iesit deja la zburat
21 mai 2024
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu