Translate

joi, 19 martie 2015

CHIRA DE BALTA - Sterna hirundo








































       Chira de balta e foarte comuna in zona de sud-est a tarii. Am intalnit-o si in alte zone dar nu cu aceeasi frecventa si abundenta din Baragan si Dobrogea. Am vazut chira de balta si pe malul marii, pe tarm, in aproperea plajelor aglomerate, vanand in apele mici de langa mal. 




















         E o pasare de apa aproape la fel de lunga cat un pecarus razator, dar ceva mai subtire, mai fina, incat pare mai mica. E ceva mai mare insa decat chirighita neagra.















 Difera in penaj de la adult la juvenil. 








      Adultii au cioc si picioare rosii. E un rosu intens, aprins si curat, nu capata acele nuante visinii inchise ale chirighitei cu obraz alb. La juvenili ciocul e mai curand portocaliu spre rosu devenind rosu la maturitate.





 In varf ciocul este negru. La pui, chiar si la cei zburati din cuib, ciocul e inca negru, abia cand inainteaza inspre statutul deplin de juvenil ciocul capata culoare.




    Partea superioara a penajului o au argintie, pe cap au o calota de culoarea neagra iar juvenilul are fruntea alba. A nu se confunda cu chira mica ce are si ea frunte alba, dar e pe jumatate aproape cat chira de balta. Juvenilii au o dunga neagra la umar, ca o umbra in penaj. De multe ori seamana de la distanta cu chirighita cu obraz alb de care se diferentiaza prin abdomenul de culoare alba. Chiar daca e umbrita partea anterioara cel putin la chipul pasarii se observa culoarea alba continua pana spre abdomen. Dar in lumina buna se vede ca este o pasare alba dedesubt, spre deosebire de chirghita cu obraz alb care e gri.




         Numele stintific vine de la asemanarea ei cu randunica, atat in ce priveste coada bifurcata ci mai ales la zborul ei rapid dupa prada.






 Chira de balta nu prinde insa insecte in zbor, asa cum face ramdunica, asemanarea e doar de suprafata, o simpla impresie. Chira zboara deasupra apei scrutand adancurile cu o acuitate vizuala superlativa dupa care se torpileaza din vazduh in unda si isi prinde prada cu rapiditate si precizie maxima. Hrana ei este animala, tot ce poate trai in balti - pestisori, moluste, racusori , insecte si larvele acestora.








       Cuibareste colonial, in colonii proprii sau mixte, pe insulite de nisip, alteori pe vegetatie plutitoare. Poate cuibari si individual daca balta e mai micuta si ofera hrana din belsug dar locuri limitate de cuibarire. In timpul verii se pot observa cate 3-4 pui cum stau pe insulite sau pe frunze de nufar, expusi vederii dar inaccesibili, asteptandu-si parintii ce ii hranesc o perioada mai lunga dupa parasirea cuibului. Stau cu ciocurile intinse, ordonati, de parca ar canta intr-un cor.






        Are o forma foarte aerodonamica, cu aripi lungi, inguste, ascutite, cu picioare scurte. Acesta forma specifica o diferentiaza si in zbor si in stationar de orice tip de pescarus cu care s-ar putea confunda prin colorit general si prin habitat.
        Sunt pasari monogame, teritoriale. Isi cunosc si apara teritoriul de intrusi, revin la el an de an, cu atat mai mult cu cat locurile care sa imbine abundenta hranei cu existenta locurilor potrivite cuiburilor sunt limitate. Nu exista diferente marcate in penaj intre masculi si femele.
        Au strigate sonore si stridente si totusi atat de placute, inscriindu-se in ambientul sonor specific lacurilor, mai mult chiar, orchestrand acest ambient sonor, in perfecta armonie cu albastrul covarsitor al peisajului.
        Chirele sunt oaspeti de vara, de sezon cald. Nu stiu sa se fi observat chire de balta care sa ramana peste iarna. Oricum migratia lor este foarte hotarata, migreaza in Africa la sud de Ecuator. Inapoi se intorc prin aprilie.








2 comentarii:

  1. si grupa pasarilor acvatice-aeriene imi plac! iar acestea sunt tare dragute!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos le-ai spus, pasari acvatice-aeriene..Intr-adevar, e foarte potrivit termenul, desi le vezi in preajma apelor nu te poti hotari daca sunt mai legate de apa decat de aer sau invers.

    RăspundețiȘtergere