Translate

joi, 30 octombrie 2014

FLUIERAR DE MUNTE - Actitis hypoleucos




















         In sfarsit , un fluierar mai usor de recunoscut, are cateva caracteristici proprii doar lui care duc mai greu la confuzie.





















     In primul rand, e foarte micut, mie mi se pare cel mai micut dintre fluierarii de la noi. Are un penaj cafeniu deschis, care se vede cel mai adesea uniform. In realitate are niste mici stropi de culoare alburie dar sunt atat de fini incat la distanta obisnuita la care putem vedea o pasare, acestia nu se mai observa si lasa impresia de uniformitate.







      E o culoare cafenie deschisa, culoare de "cafe au lait", foarte placuta. 









         Aceasta accentueaza aspectul delicat al fapturii sale. Mai are specific o zona alba in dreptul aripii, albul de pe piept patrunde spre umeri. Desi e o mica patrundere de doar cativa centimetri reuseste sa fie vizibila in toate imprejurarile, insa mai ales la binoclu sau la marirea pe monitor. Cu ochiul liber e posibil ca detaliul acesta sa nu fie observat si atunci ramane doar culoarea uniforma brun deschisa si dimensiunea mica. 













    Ar mai fi poate ceva, si anume nervozitatea cozii, a partii bazale a corpului , pe care si-o ridica neincetat in sus si in jos. Si fluierarul de zavoi mai are acesta tendinta de a-si legana partea terminala in sus si in jos, dar mai putin. Nu e vorba de o miscare numai a cozii ci a intregii jumatati inferioare a corpului, de parca ar batea tactul.
       Dealtfel exista o apropiere genetica intre fluierarul de munte si cel de zavoi care permite pe alocuri hibridarea. Desigur, sunt foarte rare cazurile dar exista. 


         
     E un fluierar destul de raspandit la noi in tara, si cred ca si cuibareste, intrucat l-am vazut si in plina vara. Cuibareste in orice fel de zona umeda, chiar si la munte, de aici ar veni denumirea lui. Totusi eu nu l-am vazut prea mult pe langa ape de munte ci la campie. 
      Intotdeauna eu l-am surprins solitar dar probabil ca nu e o regula. Chiar se afirma prin carti ca ar fi o pasare foarte gregara care se strange in stoluri mari. Stoluri mari de fluierari de munte eu nu am vazut niciodata, probabil e ceva specific zonelor unde ierneaza populatii mari coborate din intreaga Europa. Primavara si vara - toamna cand l-am vazut eu tinde sa umble pe cont propriu, sau cel mult in pereche, cu ceva grup de familie sau tovarasi.










       Se hraneste cu tot ce poate gasi prin apa mica, pe la malul lacurilor, de multe ori chiar si pe balti temporare din ploaie. Se uita, cauta prin apa, vede bunatati prin transparenta ei si apuca cu ciocul - in general nevertebrate, insecte, crustacee, mormoloci etc











       De cuibarit cuibareste pe sol, ca si ceilalti fluierari cu exceptia celui de zavoi care cuibareste in copaci. Habitatul de cuibarire se intinde pe toata Europa dar mai mult in Europa centrala si nordica decat in cea sudica.
        In teren se vede ca o pasare mica si slabuta, am cateva imagini in care apare alaturi de un pescarus razator, de rate, de nagat, de la distanta, si se vede diferenta de talie.
       





   





        E o pasare migratoare, eu iarna nu l-am vazut niciodata, asa cum am vazut fluierarul de zavoi. Primavara l-am vazut cel mai devreme in primele zile de aprilie. Toamna pleaca treptat odata cu lasarea frigului. In Europa occidentala unde iernile sunt mai blande si apele ingheata rareori fluierarul de munte tinde sa ramana tot mai mult pe loc, doar sa hoinareasca dupa mancare si temperaturi mai ridicate fara sa mai migreze propriu-zis in Africa. Majoritatea populatiilor insa ierneaza in Africa, si chiar la sud de Sahara nu doar pe tarmurile nordice africane mai la indemana.



2 comentarii:

  1. sunt superbi!
    multumesc frumos pentru ocazia de a admira aceste minunate pasari!
    mi-a placut si videoclipul!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Fluierarul de munte e ultimul, deocamdata, din seria de fluierari.

    RăspundețiȘtergere