Translate

luni, 2 iunie 2014

STARCUL CENUSIU - Ardea cinerea























       I se mai spune si batlan si este un starc destul de raspandit prin toate zonele umede din tara.
































       Faptul ca este comun nu-l face insa mai putin prudent. E un starc mereu alert, te observa de departe si pastreaza distanta. Noroc ca e o pasare mare, vizibila de departe.











       De marime e cam cat o barza, doar ca de culoare cenusie.







 Nu e o culoare trista, straluceste frumos a argintiu iar la cap este ornat cu benzi negre si albe, cu cateva pene lungi fluturandu-i pe ceafa si cu un cioc in nuanta galbena. Pe ansamblu este un penaj atragator si elegant.









       Se plimba foarte mult nu numai prin apa dar si pe pajisti umede, pe araturi si campuri, prin mlastini. Si din acest punct de vedere seamana cu berzele. Isi cauta hrana cam in acelasi mod, plimbare, panda pe loc, atac fulgerator cu ciocul ascutit. 
















       Hrana consta in tot felul de vietuitoare mici.
       Sunt foarte raspanditi in luncile de-a lungul Dunarii, in Dobrogea si de-a lungul raurilor mai mari. 






















       Uneori apar sporadic pe oriunde, pe campuri cu mlastini permanente sau pe langa terenuri umede temporar de la ploi.
       Eu personal am vazut cea mai mare abundenta de starci cenusii nu in Dobrogea ci in Podisul Transilvaniei, in luncile si lacurile din vecinatatea Muresului.









       Acolo erau adunati zeci si zeci de starci la un loc, unii stateau pe tarmul lacurilor, altii culegeau pesti ramasi pe uscat de la seceta iar altii se odihneau pe dealuri pe care le umpleau cu stolurile lor.





















       Era vreme de august si probabil ca se stransesera deja grupurile de toamna, formate din familii si puii lor si veniti la locuri prielnice de hrana de pe o raza mai mare.

         

       Cea mai obisnuita priveliste a lor e la sol insa uneori poti sa-i vezi si in copaci si se vad destul de ciudat asa inalti pe picioare subtiri in varful vreunui arbore.



       Uneori ai ocazia sa-i intalnesti si in inima padurilor de munte. In Muntii Mehedinti sau Parang, de exemplu, cand nu te astepti, zaresti o umbra cenusie mare deasupra capului la inaltime joasa, cu gatul strans in mod specific in "S". E starcul cenusiu care isi cauta hrana prin vreo mlastina in mijlocul padurii.
       Probabil ca acesti starci din zona montana chiar cuibaresc acolo in pereche caci i-am vazut destul de constant. Insa in habitatul lor cel mai propice - zone umede de lunca sau deal - cuibaresc in colonie.
       Cuiburile si le fac in copaci inalti si in locuri destul de bine ascunse.
       Cum spuneam, desi e o pasare comuna tine mult la intimitatea lui, nu lasa oamenii foarte aproape. Uneori , cand te plimbi pe coama malului adanc al vreunei ape vezi rand pe rand cum se ridica cate un starc in zbor, din 10 in 10 metri. Picioare lungi, gat lung, sunt foarte buni observatori, un fel de "turn de control" al fiecarui grup de pasari de pe balta.
       Vad intrusul de departe, inainte de a fi ei zariti si pleaca primii, urmati si de celelalte pasari.

















        Starcii cenusii sunt partial migratori. O mare parte pleaca spre sud insa multe exemplare raman la noi si peste iarna. Sunt o priveliste obisnuita in zilele cetoase ale iernii sa-i vezi pe vreun camp uscat sau pe marginea vreunei balti ramase neinghetata. Practic inghetul este cel care ii goneste altfel ii poti vedea si pe zapada in jurul vreunui ochi de apa scapat din menghina ghetii.












       













4 comentarii:

  1. e foarte frumos starcul cenusiu! poate fi vazut cum paseste rar pe marginea baltilor, lovind din timp in timp, cu ciocul sau ascutit, o broscuta imprudenta, care n-a sarit la timp in apa, sau un pestisor bolnav.
    l-ati surprins foarte bine printre celelalte pasari. fotografiile sunt extrem de frumoase si valoroase! asa indemanare nu oricine poate sa aibe.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Alina! Mi-as fi dorit si cateva poze mai apropiate dar starcul cenusiu e una din pasarile care nu ma lasa sub nicio forma sa ma apropii de ei. Cum eu nu folosesc niciodata panda sau ascunzisuri, ma bazez doar pe bunavointa pasarii. Si starcul cenusiu fara 50-100 metri intre mine si el nu ma lasa!! Ma bucur insa ca ii vad destul de des, pe multe tipuri de balti si malstini , chiar si mai mici, numarul lor pare sa fie in crestere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Amicii nostri ce sunt oare?
    Sunt pasarile calatoare:
    Cand este cald la noi, sosesc;
    Iar cand e frig ne parasesc. - Theodor M. Stoenescu

    Starcul este o pasare frumoasa si eu am intalnit-o de cateva ori. Si intr-adevar e sperioasa. Un starc traieste , am inteles, 24 de ani. Si sunt foarte galagiosi!...
    Reusite pozele si videoclipul...si floricelele acelea mov-lila, foarte frumos!...
    Liliana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Liliana, frumoase cuvintele tale! Ai ridicat o problema interesanta, cea a sunetelor scoase de starcii cenusii. E adevarat ca au un strigat sonor insa foarte rar au chef sa glasuiasca Toti starcii pe care i-am intlanit eu erau tacuti complet, chiar si in stolurile acelea mari de zeci de exemplare nu se auzea nimic. Cred ca se manifesta sonor mai mult in colonie, la cuiburile cu pui, posibil sa fie galagiosi. Altfel, pe balta sau pe campuri sunt tacuti.
      Da, erau frumoase floricelele mov, chiar pe malul lacului unde fotografiam starcii. Deseori mi se intampla sa mut obiectivul pe flori, pe dealuri, pe campuri, pe insecte..imi pace sa ancorez bine pasarile in intreg peisajul ce le inconjoara.

      Ștergere