Translate

sâmbătă, 14 iunie 2014

CALIFAR ALB (1), Tadorna tadorna

CALIFAR ALB (1), Tadorna tadorna

































































       Califarul alb este o pasare la fel de frumoasa ca si califarul rosu, si mai raspandit decat acesta.






























         Ca si cel rosu, penajul il are foarte elegant, califarii au o anumita distinctie in imbinarea si asortarea culorilor, penele par riguros aranjate. Se pare ca insasi denumirea lor de califari vine din limba greaca insemnand "cel imbracat in haine frumoase".
















         Califarii nu sunt nici rate, nici gaste, sunt undeva intr-o pozitie intermediara. Caracteristic, printre altele, le este tocmai acest penaj elegant. Alb, rosu, ruginiu, reflexe verzui, negre, toate aranjate "la linie", contribuie la o aparitie spectaculoasa pe lacuri.








        Sunt destul de multe lacurile unde se pot admira califarii, lacuri concentrate insa in partea de sud-est a tarii, Dobrogea si Baragan. In alte locuri apar cu totul sporadic.























         E o impresie neverificata in timp sau prin mijloace stiintifice dar cred ca numarul lor e in crestere, vad carduri mai numeroase si cu frecventa ceva mai mare. E posibil insa sa fie si fluctuatii normale ale populatiei de califari albi de la an la an, in functie de succesul sau insuccesul unei generatii sau alta.
        Inainte vreme devenise o raritate si se impusese declararea lui ca monument al naturii si ocrotirea stricta. Se pare ca aceste masuri de ocrotire incep sa dea roade si desigur acest statut trebuie mentinut. Ar fi de dorit ca acesti califari sa depaseasca si mai mult sfera Deltei Dunarii si a lacurilor din sud-est si sa ocupe multe alte zone umede care pot fi propice.

















       E o pasare cu cerinta speciala pentru cuibarire. Nu cuibareste in stuf sau in salcii ca alte pasari de balta ci pe uscat, pe coaste , in vizuini si scorburi.



       In literatura se citeaza cazuri de cuibarire in vizuinile vulpilor, existand un fel de "armistitiu" intre cele doua specii aparent incompatibile. Nu pot sa scriu mai multe despre acest subiect intrucat nu cunosc nimic din experienta directa. In unele materiale se sustine ca vizuinile de vulpi ar fi parasite, in altele ca cele doua specii se tolereaza, mai exact vulpea tolereaza califarul. Totusi, obiceiul califarilor de a cuibari uneori in vizuinile vulpilor nu este un simplu zvon, in mai multe limbi chiar denumirea pasarii face trimitere la vulpi. Exista in natura mai multe cazuri de coexistente aparent ciudate, de ex. pasarele mici care isi fac cuibul la baza cuiburilor de pasari rapitoare.Se pare ca exista un pact constient si deliberat intre cele doua specii aparent incompatibile, pasarelele curatand cuibul rapitoarelor de larve si insecte ce pot deveni foarte periculoase pentru puii de pasari carnivore. La randul lor puii pasarelelor insectivore profita la maxim de abundenta de insecte dintr-un cuib cu multe resturi organice atragatoare de muste si alte roiuri de insecte.
       In perioada nuptiala masculul de califar alb se deosebeste de femela printr-o protuberanta rosie deasupra ciocului. Altfel ambele sexe au ciocul de o culoare rosie-aprinsa. Maculul e ceva mai inalt decat femela.











       Pe uscat au un mers destul de zvelt si elegant, in felul gastelor. Tot cu gastele seamana si la zbor, cu aripile intinse in zbor linistit, fara batai repezi.





       Coloritul insa si statura mai scunda le apropie de rate. Cum spuneam, sunt undeva la mijlocul drumului intre gasca si rata.
        Datorita frumusetii lor deosebite sunt uneori crescute ca pasare ornamentala pe lacurile din orase, alaturi de califarul rosu si alte specii de rata si gasca exotice. Califarii nu sunt exotici, sunt pasari indigene dar penajul lor le face sa semene cu pasarile zonelor calde, in general mai luxuriant colorate.
       Daca cuibaritul il fac pe uscat, uneori chiar si la 1 km distanta de balta, hrana si-o iau din apa - moluste, insecte, crustacee, larve, viermi si plante acvatice.






       E o pasare migratoare. Primavara sosesc destul de devreme, prin martie si pleaca prin octombrie sau chiar mai tarziu cand ingheata baltile.

















       
         




 
       In august 2014, doi juvenili pe un lac din Ardeal, probabil foarte timide incercari de cuibarire si in Transilvania.
       








    16 aprilie 2016, pentru prima data vad califari in Oltenia, ajung aici destul de rar, mai ales in pasaj, trecator. Un grup de patru pasari, probabil tinere din cat se putea vedea la distanta, pluteau in adancimea lacului, mai mult dormitand, in siesta de pranz.



Sfarsit de octombrie, mai multe zeci de califari in pasaj la lacurile din lunca Dunarii si pe Olt.











In decembrie 2016, probabil chiar la iernat, nu numai in pasaj, pe Olt, jud. Valcea si Olt.




aprilie 2017, 11 califari albi, Oltenia, probabil pasaj










20 iunie, 6 califari albi in Mehedinti



















20 decembrie 2020, iernand la lacuri Dolj

























































ianuarie 2021, la iernat sute de califari albi, Dobrogea



























9 ianuarie 2021, zi cu lapovita

































30 ianuarie 2021, cca 40 de exemplare iernand la Maglavit




16 februarie 2021
 o femela tanara, Oltenia


















febr.2021, MH











































11 martie 2022, prima zi de sosire, un grup de 70 califari albi, Oltenia.






20 martie 2022







28 nov. 2022
























































26 decembrie 2022, un califar pe Olt



8 aprilie 2023, un grup de   30 exemplare, majoritatea tineret, in sudul Doljului.























30 decembrie 2023, 50 de califari alb la iernat in sudul Doljului. 













2 comentarii:

  1. frumoasa plimbare! locurile acestea atat de frumoase, te imbie sa tot zabovesti in mijlocul naturii.
    frumoase pasari!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, locurile sunt foarte frumoase si mi-au ramas la suflet. Sper ca in curand sa ajung din nou la acele lacuri superbe, atat de albastre si pline de viata!

    RăspundețiȘtergere