Translate

miercuri, 27 noiembrie 2013

PITULICE MICA, Phylloscopus collybita

PITULICE MICA, Phylloscopus collybita

























































































       Nu era deajuns cat sunt de mici toate pitulicile, mai trebuia sa existe chiar si pitulicea zisa mica. Aproape un pleonasm. 



























       S-ar putea sa fie chiar cea mai raspandita la noi, dar asa cum le vezi, deseori pe fuga si de departe, poate fi usor confundata cu pitulicea fluieratoare.




       Diferenta de marime exista, dar e practic invizibila. Lungimea pitulicii mici este data in determinator la o medie de 11 cm, iar a celei fluieratoare  la 11, 5 cm...O jumatate de centimetru poate avea importanta in masuratorile stiintifice pe exemplare capturate, asa vioaie cum umbla ele prin natura nu se cunoaste.






       Un criteriu practic de diferentiere este culoarea picioarelor. Pitulicea mica are piciorusele de culoare inchisa, negre, negricioase, cel mult maron inchis pe cand pitulicea fluieratoare, cu care seamana destul de mult in penaj, le are galbene, deschise. Si ciocul pitulicii mici este mai inchis la culoare. Per ansamblu are culori mai reci in aparitia ei decat sora ei fluieratoare. Penajul este brun, de multe ori apare brun verzui, mai ales in mijlocul frunzisului. 










          Si mai ales in frunzis poate fi vazuta pitulicea mica. Si tot acolo se face si nevazuta, repede-repede. Se misca foarte rapid, uneori pare un titirez care se invarte fara noima, in cerc...e una dintre cele mai vioaie pasari. Cand ma supara, mi se pare chiar agitata, nu-i mai zic "vioaie". Ma supara doar din vina mea, ca nu sta pe loc s-o pozez, ca si cand alta treaba mai importanta nu ar avea ea decat sa-mi stea mie si sa-mi zambeasca la aparat.








       Si chiar are multe de facut...Soseste din migratie prin a doua jumatate a lui martie, se pare ca doar masculul mai intai. 






















    Acesta cauta un teritoriu perfect pentru hrana si cuibarit si incepe sa cante si sa zboare frumos si fluturat ca sa atraga o femela. Nu trece mult timp si perechea se formeaza. Cuibul si-l fac in tufisuri, arbusti.. le plac lizierele, perdelele cu mult subarboret, livezi salbaticite, parcuri lasate mai naturale, garduri vii incalcite...acolo isi gasesc si locul de cuib, destul de aproape de sol, dar si hrana. 




       Se pare ca rolurile la cuib sunt destul de bine impartite, cu clocitul si hrana puilor se ocupa doar mama iar tatal se ocupa de paza si protectie. Ataca orice alta pitulice care ar vrea sa-i incalce teritoriul dar si alte pasari ce ar putea fi un pericol pentru oua si pui. Doar cu uliul pasarar nu se poate pune, acesta isi mai ia tributul din cand in cand.
       Este o pasare insectivora, doar uneori spre toamna mai ciupeste si din fructe. Asa cum se misca de repede printre crengute pare ca se hraneste tot timpul. Mananca foarte multe musculite dar si alte insecte si nevertebrate.



       In fiecare sezon cald creste doua randuri de pui, de obicei cam 4-5 pui la fiecare ponta. Unii dintre ei mai cad prada rapitorilor, asa micuti si neajutorati cum sunt. Spre sfarsitul verii ,cand stau oarecum impreuna cu noile generatii de pui, pitulicile mici sunt aproape nelipsite din orice loc impadurit si inverzit. Pe la sfarsitul lui septembrie dispar din paduri si livezi in mare majoritate, se retrag pentru iernare mai la sud, in general in jurul Mediteranei.



Aprilie 2015









   24 decembrie 2015, un exemplar de Philoscopus collybita, subspecia abietinus in tufisurile din apropierea Slatinei. Subspecia abietinus e o subspecie din tinuturile scandinave dat si mai departe spre est, spre Ural si toata jumatatea nordica a Rusiei europene.




Pe 29 octombrie 2016, mai multe pitulici mici pe langa Olt, neplecate in migratie, sau poate sosite din Europa nordica


22 martie 2019, un influx mare de pitulici, sosite in masa din migratie











































































26 augusu 2020














































mai 2021








9 iunie 2021, un mascul foarte cantaret, alt. 1600 m.


























aprilie 2021








































































22 martie 2019










22 martie 2019






















4 oct.2023





















14 octombrie 2023









9 octombrie 2023





































9 comentarii:

  1. ce frumos... ati surprins-o in poza chiar in timp ce isi lua zborul de pe creanga!
    minunate fotografiile!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Sper s-o mai surprind si sa mai adaug ceva fotografii in viitor..Desi le vad foarte des, primavara, vara...nu stau locului o clipa, sunt mereu grabite...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua! Astazi un pui (cred eu) de pitulice s-a izbit de geamul usii de la locul unde lucrez si as vrea sa o duc acasa. Problema e ca nu prea stiu ce sa ii dau de mancare. Ma puteti ajuta va rog?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Posibil sa fie o pitulice in migratie. Pitulicile sunt pasari insectivore cu o dieta mai greu de preparat acasa, poate gasiti la un pet shop hrana speciala pentru pasarile insectivore. Mai puteti inlocui cu hrana pentru catelusi, cu nivel ridicat de proteine si vitamine, dar bineinteles inmuiata si data foarte marunt. Bucatele foarte mici de carne , ou fiert , dar inca mai trebuie alte elemente nutritive. Cel mai bine ar fi daca ati gasi la magazinele specializate hrana pentru insectivore, sfatuiti-va si cu cei de la magazin care e produsul cel mai apropiat pentru ce va trebuie. Daca lovitura nu a fost foarte puternica poate sa-si revina intr-o zi doua si s-o eliberati ca sa prinda migratia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, am gasit ieri dimineata o pitulice inerta saracuta. cred ca de frig si foame....i-am dat un picut de apa, cateva muste si vreo doi viermisori de la un magazin de pescuit, in graba de a o hrani cat de cat. S-a inviorat dupa 2-3 ore, dar nu pe masura renumelui:). Cred ca daca o sa o hranesc cu mancare pt. insectivore de la petshop, are sanse sa-si revina...dar nu cred ca mai prinde migratia... ce ma sfatuiti sa fac? Madalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E plin de pitulici acum pe malul lacurilor si raurilor mai mari, nu e intarziata. Da, hraniti-o si intremati-o si apoi eliberati-o pe malul unei astfel de lac/rau de campie daca aveti posibilitatea, acolo mai sunt inca insecte si pitulicile mai stau o vreme pe la noi.

      Ștergere
    2. PERFECT! ASA VOI FACE! N-AS FI VRUT SA O CHINUI PANA LA PRIIMAVARA. MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS!

      Ștergere
  6. Felicitarile mele pentru materialele prezentate, pentru rabdarea si atentia dedicata naturii! Am descoperit intamplator acest blog, cautand imagini cu pasarea silvie. Va deveni programul meu favorit, datorita materialelor dvs. Multumesc. Cu stima, Silvia

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult! Sper sa fi gasit ce cautati. La vremea aceasta silviile sunt plecate in migratie, intr-adevar doar cateva pitulici mici mai raman pe ici pe colo, nici acelea foarte multe. Sunt mai multe specii de silvii, o sa le revedem pe toate incepand cu luna martie-aprilie.Sper ca blogul meu sa va fie de folos in identificarea lor, si nu numai. Multumesc inca o data pentru aprecieri!

    RăspundețiȘtergere