Translate

vineri, 7 iunie 2013

CANARAS (1), Serinus serinus

CANARAS  (1), Serinus serinus































































       Unii il mai numesc si canar salbatic. Nu este specia de canar exotic atat de indragit ca si cantaret de colivie, este o specie salbatica specifica mai ales Europei sudice de unde s-a raspandit si la noi in tara in ultimii zeci de ani. 









        La noi a ocupat zona de deal si poale de munte bine impadurita dar si parcurile mari din orase. Canarasul fotografiat de mine l-am surprins dimineata devreme in parcul statiunii Olanesti, cauta semincioare pe solul  reavan.




 Se poate numi si parc , se poate numi si o padure amenajata pentru agrement, are caracteristici si de una si de alta. Parcul propriu zis este o plantatie facuta de oameni ajunsa acum cu arbori stufosi si inalti din specii aduse acolo, castani, conifere, platani si multi alti arbori si arbusti ornamentali. Parcul este inconjurat insa de padurea naturala de stejar si fag specifica zonei. Nu stiu ce anume il atrasese pe canaras in parc. Poate era rezident al parcului, cuibarind undeva in copacii foarte inalti si masivi sau poate cuibarea in padurea ce continua parcul.











       Canarasul din poza poate fi un mascul tanar sau cel mai probabil o femela, dupa striatiile puternice de pe piept . Canarasul mascul adult are pieptul de un galben aprins cu striatii slabe. Insa acest galben mai aprins al masculului se castiga in timp.



       Canarasul poate fi confundat uneori cu scatiul si cu presura galbena. Cateva caractere clare inlatura insa confuzia cu multa precizie. Scatiul mascul are un crestet pronuntat negru care la canaras lipseste. Scatiul femela poate fi uneori confundata, desi dispunerea galbenului si a striatiilor e usor diferita. Caracterul definitoriu ramane atunci forma ciocului. Canarasul are ciocul groscior insa scurt dand o forma rotunjoara chipului sau iar culoarea ramane deschisa, un fel de roz brun deschis. Scatiul are ciocul gros si el insa mai lung la varf, mai ascutit si de culoare inchisa, dand o forma mai ascutita chipului sau. 
       Confuzia cu presura galbena e mai usor de indepartat,aceasta avand o infatisare mai diferita oarecum, un cioc mai puternic care ii face chipul mai aspru. Ceea ce inlatura complet confuzia este culoarea penelor din dreptul tartitei, spatele , care la presura galbena este ruginie iar la canaras galbena. Canarasul e si mai micut decat presura.




       Canarasul e o pasare draguta si un bun cantaret , de aceea am vazut ca e si el ravnit a fi crescut in colivii. Nu e cea mai fericita viata pentru un canaras sa traiasca intr-o colivie cand are atatea paduri si parcuri la dispozitie. Daca totusi dragalasenia lui e atat de irezistibila macar sa fie tinuti in colivii doar pasarile obtinute in crescatorii.Nu stiu insa in ce masura va mai fi legal sa cresti si sa tii in colivii pasari ce pot trai salbatic in conditiile tarii noastre. 
       Canarasul e foarte bine adaptat chiar si la iernile de la noi, destul de aspre fata de mediul mediteraneean de unde provine. Unii canarasi pleaca iarna spre sudul continentului, altii insa raman in padurile noastre, cel mult se trag mai spre orase, in parcuri, care nu sunt altceva decat paduri mai adapostite.
       Cuibul si-l face in copaci, un caus din crengute si fire de iarba si puf sau alte materiale moi. Are cam doua ponte pe an, in zonele mai calde are chiar si 3. Pentru cuibarit prefera vaile montane, bogate in vegetatie variata, asa cum era valea Olanestiului unde l-am observat eu. Pentru hrana insa poate fi observat si la campie si la deal si la munte, insa oricum in zona de padure. Mult mai putin in campul deschis, se pare ca prefera semincioarele de la arborii maturi.
      E posibil sa mai fi zarit canarasul insa e greu de spus cu precizie la aceste pasarele mici care zburatacesc prin frunzisul des de vara. Practic, aici pe valea Olanestiului l-am vazut clar pentru prima data ceea ce ma face sa cred ca nu e o pasare prea comuna.




      



iunie 2017






mai 2020






















































iunie 2021










19 iunie 2021































20 iulie 2021







22 apr.2022, Calimanesti









20 mai 2023
 o pereche





















7 comentarii:

  1. Vara asta am avut si eu ocazia sa vad canarasi, sper ca nu i-am confundat cu presurile galbene... nu cred, totusi, pentru ca aratau exact ca cei din pozele tale si foarte micuti. Am vazut doi, o pereche, la Durau, langa o livada cu ciresi, apoi unul intr-un parc din Tusnad. Sunt atat de mici ca abia i-am zarit misunand prin iarba, noroc ca aveam telescopul la mine si i-am urmarit in voie. Din pacate, nu am reusit sa fac si poze...
    Adina (casacuperusi)

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze, mai sus am vrut sa scriu binoclul... eram cu gandul la telescoape... (adina)

    RăspundețiȘtergere
  3. azi am am avut ocazia sa admir o pereche de canarasi.La o observatie mai atenta am vazut ca-si fac cuib la stresina casei mele undeva in sudul judetului Bihor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumos! E zona de munte sau de campie din sudul Bihorului? Pana acum am vazut canarasii cuibarind mai mult in localitatile de munte cu multa padure si bradet in jur, dar posibil sa cucereasca si spatiile de campie pentru cuibarit.

      Ștergere
  4. La noi in zona Munteniei nu sau mai vazut de mult .Am tot intrebat pasarari batrani daca au mai vazut canarusi.O pasăre foarte frumoasă.. Dragos

    RăspundețiȘtergere
  5. In Oltenia l-am vazut doar in partea de nord, la munte, nu l-am vazut niciodata nici la campie, nici la deal.Probabil ca e la fel si in Muntenia, trebuie sa-l cautati in zona de munte si imediat sub munte, daca or fi pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere