Translate

joi, 30 mai 2013

STARC DE NOAPTE, Nycticorax nycticorax

STARC DE NOAPTE,  Nycticorax nycticorax



























      

         O  pasare investmantata in culorile inserarii.

















         Aripile sunt de un albastru bleumarin inchis, asa cum este cerul noptii. Pe piept are chiar straluciri galbene de luna palida pe un fond de alb intunecat.














     Nu sunt intamplatoare aceste culori, starcul de noapte vaneaza in amurg si la caderea noptii. Hrana lui, pestisori, crustacee, insecte, moluste si alte vietati se pacalesc cu viziunea unui petec de cer nocturn asternut in liniste peste oglinda apei. 








       Camuflaj maiestrit si perfect. Pe zi dormiteaza in copacii desi simuland culorile trunchiurilor aspre. Nici nu i-as fi vazut, la cativa pasi de mine, daca nu s-ar fi desprins deodata cu un fosnet usor si o falfaire furisata.






 Un zbor moale, mai mult pe jos, printre crengi plangatoare de salcie. Stolul de circa 20 de starci de noapte s-a mutat mai departe in lungul canalului. Cativa au incremenit pe loc bazandu-se pe culorile lor inselatoare ochilor straini.  Cativa s-au asezat pe o salcie mai la distanta, cu fata la mine, pentru a ma tine sub observatie. Cativa au zburat, destul de lenes si nehotarat, spre stufarisul des ca sa-si continue somnolenta diurna. 










       Printre ei, cativa juvenili ce pareau pasari straine, din alta specie. Penajul lor e brun cu buline albe, potrivit cuiburilor de crengute cu mici puncte de lumina printre impletituri.








       Starcii de noapte cuibaresc in colonii, de multe ori impreuna cu starcul cenusiu, cu egretele mici, in zone acvatice salbatice si linistite. Le plac si stufarisurile, dar si padurile si perdelele de salcii inundate, inaccesibile. Depun circa 3-5 oua pentru clocire, de culoare albastru-verzuie, in general o singura ponta pe an.







        In Europa se gasesc mai ales in regiunile centrale si sudice, iar la noi in tara in toate zonele umede ramase mai salbatice si mai intinse.


       Dupa cum spuneam ziua  in general sta retras, discret, lasa campul de hranire si lupta pentru existenta altor starci si pasari de balta. Spre seara insa iese la vanatoare pe malul apelor, in zone cu ape putin adanci de unde pandeste incremenit pana da lovitura de plisc victorioasa. In anumite perioade iese la vanat si ziua, se pricepe si la vanatoare diurna, daca hranirea de noapte nu-i ajunge sau daca are pui de hranit. Este foarte activ si dimineata devreme, inainte sau la rasaritul soarelui.









       Are un cioc puternic, gat masiv, specializat pentru asa ceva. E si el un starc dintre cei mici, mai mare si mai masiv decat starcul galben, totusi scurt si voinic. 
       Pe cap are cateva pene lungi albe ce atarna frumos in penaj nuptial. De fapt aceste pene se vad de la distanta ca o singura pana alba subtire. Tot in perioada nuptiala picoarele se coloreaza in culori din gama de rosu, altfel ele fiind galben-verzui. 








       La locurile de cuibarire devin galagioase, in rest scot doar din cand in cand, mai ales seara, niste sunete asemanatoare croncanitului de corb. De aici si denumirea in latina, un fel de corbul-de-noapte. Juvenilii au un penaj cenusiu, cu buline la aripa.






       E o pasare migratoare. Soseste pe baltile noastre, mai ales in zona de sud-est a tarii dar si in alte zone umede , pe la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie. Starcii de noapte din poze sunt fotografiati in data de 5 aprilie, majoritatea adulti dar si cativa juvenili printre ei.















20 decembrie 2015 - 3 starci de noapte juvenili, intarziati in migratie sau poate ramasi peste iarna, pe malul Oltului, jud. Valcea.



      Pasaj de toamna, inceput de septembrie, Oltenia




















8 mai, colonie mixta de starci de noapte, egrete mici si cormorani mici , pe Olt





























20 aprilie 2023







10 iunie 2023 , la cuibarire in colonie mixta







9 iulie 2023, juvenili in colonie




















4 comentarii:

  1. Bună ziua,

    Am văzut, ieri pe la orele 17:00, un stârc-de-noapte pe Dâmbovița în București. Am și câteva fotografii ( făcute cu telefonul :( ).
    beldianub@yahoo.com
    PS Îmi place blogul d-voastră.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Daca va pasioneaza observarea pasarilor, sau incepe sa va pasioneze, puteti incarca pe o pagina de internet publica, in forma pe care o gasiti mai convenabila, toate fotografiile si informatiile culese din Bucuresti sau din calatoriile dvs. Bucurestiul are multe lacuri, parcuri, raul Dambovita, veti fi uimit de cate pasari veti incepe sa descoperiti.Eu va multumesc ca ati trecut observatia dvs. aici, e foarte interesanta. Stiam ca mai sunt starci de noapte pe lacurile inconjurate de parcuri din Bucuresti dar chiar pe Dambovita nu stiam ca sunt.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut si eu cativa pe Damboita, in zona Pietei Natounilor Unite. Insa cel mai fascinant de observat este cel solitar din Herastrau

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur sa aud asta. In ultimul timp vin din ce in ce mai multi in parcurile si apele din orase, probabil le creste si numarul si isi pierd si din timiditatea fata de om, cautand noi teritorii propice.

    RăspundețiȘtergere