Translate

vineri, 22 februarie 2013

STICLETE(1), Carduelis carduelis

STICLETE (1), Carduelis carduelis











































































































       Azi am vazut primul fluture pe anul acesta. Cateva raze de soare, un loc adapostit, si fluturasul a crezut ca a venit primavara. Poate ca s-a grabit si scurta lui fluturare luminoasa din aripi e o jertfa. Poate nu, poate soarele il va ajuta de acum incolo sa-si implineasca destinul sau efemer.



         Aparitia lui mi-a amintit de o alta pasare frumoasa ca un fluturas exotic, atat prin culori cat si prin zborul ei zglobiu: sticletele,o pasare micuta, mai delicata decat o vrabie, si inca si mai vioaie. In vorbirea populara "a sticli" se spune in loc de "a sclipi", a avea reflexii stralucitoare. Sticletele are astfel de culori de pietre pretioase, rosu de rubin, galben de topaz, e o pasare frumoasa si vesel colorata.
































       Acest penaj ii aduce si ghinion uneori, multi oameni o doresc prinsa in colivii. Inainte era un adevarat comert cu sticleti prinsi pe campuri cu tot felul de capcane, laturi, pomi manjiti cu clei si alte inselatorii. Sper ca astazi aceste obiceiuri sa fi fost starpite, eventual doar sticleti obtinuti in captivitate sa mai fie prin colivii.
       Oamenii il mai doresc captiv si pentru cantecul lui frumos. Nimic nu se compara insa cu frumusetea lui autentica din mijlocul naturii.

























       L-am vazut si vara si iarna. Eu nu l-am intalnit niciodata in zone urbane,parcuri,gradini ci numai la tara sau in plin camp. Are nevoie de spatii vegetale largi, salbaticie, cu plante producatoare de seminte cat mai variate.
       Preferatele lui par a fi semintele de scaiete. Scaietii nu sunt plante prea iubite de oameni de aceea cea mai mare sansa de a vedea sticleti sunt pe campurile salbatice cu adevarat. L-am vazut pe diverse campii si vai joase, uneori in pomisori pe marginea drumului,alteori in livezi si fanete semi-salbaticite - oriunde gaseste plante incarcate de seminte, in general in spatii deschise si mai putin friguroase.






       Iarna se aduna in stoluri mari si cauta hrana. Pe zapada alba la marginea padurii, in mijlocul unei zile pustii, se zareste deodata o mica forfota de pasarele ciugulind seminte. Cel mai probabil vor fi sticleti. Se recunosc imediat dupa sclipirile de galben si rosu.










       Vara i-am vazut si singuri dar si in grupuri mici, probabil familiile cu cele doua ponte ale lor din timpul sezonului cald.
       Nu am vazut cuib de sticlete dar am vazut sticleti harnici carand in cioc puf de salcie pentru comfortul viitorilor puisori. Si iarna si vara impresia pe care ti-o lasa e aceea de pasari  harnice si mereu grabite, pline de energie.






































Juvenil de sticlete
















Juvenil


















































septembrie 2019














































decembrie 2019






























7 august 2020






8 dec.2020





7 martie 2021






















































































































22 decembrie 2021









24 dec. 2021




















7 martie 2021









iulie 2022



8 decembrie 2022




20 mai 2023













20 mai 2023




















25 mai 2023





24 iunie 2023






27 august 2023, o serie tarzie de pui proaspat iesit la zbor.







14 octombrie 2023



16 noiembrie

















10 decembrie 2023








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu