Translate

vineri, 25 ianuarie 2013

MUSCARUL NEGRU - Ficedula hypoleuca


       Daca tot a venit vorba despre muscari la o postare anterioara mi-am zis sa astern acum pe blog mica mea intalnire cu un soi mai rar al acestor pasari micute si vioaie si anume muscarul negru.
   Prima mea intalnire cu muscarul negru a fost in preajma unei manastiri moldovene. Pe o ploaie destul de serioasa o femela era foarte activa, isi colinda terenul si vana musculite. Nu i-am vazut masculul si astfel identificarea cu certitudine e mai dificila. Trebuie un ochi foarte expert care sa poata diferentia femelele de la cele doua specii inrudite. Initial am considerat-o femela de mascul gulerat pentru ca acesta pare a fi mai raspandit la noi in tara. Muscarul negru e o specie foarte asemanatoare, practic ii lipseste doar gulerul alb si se pare ca e mai nord-estic decat cel gulerat. Pana la urma cu ajutor profesionist si confirmare a banuielii mele identificarea s-a facut cu precizie ca femela de muscar negru dupa desenul de la aripa.
       Imi place numele in limba spaniola al muscarilor."Papa-moscas".. Papa-muste...
      Seamana mult cu muscarul gulerat si in alte privinte dar raspandirea lui la noi in tara e mult mai sporadica.
      E o specie care are nevoie de diverse scorburi, nise pentru cuibarire si cred ca zona manastirilor cu ziduri de piatra stravechi, cu gradini si livezi cu arbori de toate felurile si varstele ii convenea de minune. In acelasi loc era si o femela de muscar gulerat, ca si la silvii am observat ca muscarii de mai multe feluri pot convietui relativ pe acelasi teren avand etaje diferite de vanatoare. Muscarul gulerat si cel negru par sa aiba acelasi etaj median dar cumva isi facusera loc doua perechi pe locuri mici si invecinate, probabil in zona aceea umeda si plina de vegetatie insectele erau din belsug.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu